Акад. Марков за влизането на Трифонов в политиката: 30 години случайни хора попадат във властта!

Акад. Георги Марков: на 3 март България се завръща на политическата карта на Европа! Нито можем да отречем събитието, нито да преместим празника, както от години предлагат някои запалени русофоби

Политическото използване на историческите дати е примитивно мислене, историята принадлежи на всички ни, няма как да се раздели

Народът е много обръгнал на неизпълнени политически обещания

30 години случайни хора попадат във властта. Слави Трифонов е човек на шоуто, не е политик. Кога ще се учи да управлява?

Ресторантите отвориха „предизборно“ – Бойко винаги се е правил на доброто ченге

Старите политици подценяваха Борисов, както някога Югов е подценявал Живков, а Троцки и Зиновиев – Сталин

– За втори път на Шипка се отменя тържественият ритуал. Как ще коментирате това, акад. Марков?
– Официалното обяснение е, че пандемията не позволява струпването на много хора на едно място. Но можеше да има ритуал с по-малко хора.

– В същото време обаче отвориха ресторантите и игралните зали.
– Това е предизборен ход на Бойко Борисов, въпреки че здравният министър беше против. Ние вече сме в третата вълна на коронавируса. Проф. Ангелов е против и то с основание – вече има по над 2000 новозаразени за ден. Бойко винаги се е правил на доброто ченге и предизборно казва – хайде тези да ги пуснем да се повеселят. Но това е според мен груба и опасна грешка, защото болестта настъпва. Това е намеса на политиката дори в медицината.

– На Шипка ще се „сблъскат“ Румен Радев и Цвета Караянчева. Какво ще произтече от това?
– Този сблъсък е излишен, защото Освобождението е едно историческо събитие. Вярно е, че всички българи не са освободени, а само една трета от тях, но България се завръща на политическата карта на Европа. Слага се едно ново начало. Значението на тази дата не може да бъде отречено, както и приноса на Русия и руската армия. Руският царизъм има своя стремеж – излаз на топли морета още от времето на Петър Велики. Но има съвпадение на интересите на Русия с тези на българското национално освободително движение. Нито можем да отречем събитието, нито можем да преместим празника, както от години някои запалени русофоби предлагат.

– Преди години 3 март ни разделяше на русофили и русофоби, но сега май разделителната линия е по оста за ГЕРБ – против ГЕРБ, ако имаме предвид очакванията, които поражда присъствието едновременно на едно място на президента Румен Радев и на председателя на парламента Цвета Караянчева.
– Това разделение има само политическо обяснение, защото президентът е противник на партия ГЕРБ и на нейното управление. Ще бъдат осъвременени речите според мен, защото политиците използват исторически събития, за да говорят на съвременни политически теми. Това е техен похват. Така е във всички държави – има струпване на много хора и политиците решават, независимо какво е събитието, да осъвременят нещата и да докажат, че те са добрите наследници на историята, а не техните политически противници. Според мен това е едно примитивно мислене, тъй като историята принадлежи на всички ни, няма как да се разделя.

– Следите ли предизборната кампания?
– Не я следя съвсем пряко, но като във всяка предизборна кампания всеки обещава, пък кой и как ще изпълнява тези обещания, това за политиците често няма особено значение. Народът е много обръгнал на неизпълнени политически обещания.

– Ако парламентът е силно фрагментиран както предвиждат експертите, какво трябва да се направи според вас – да се търси компромисен вариант или да се върви към нови избори?
– Навремето имахме една партия, сега имаме много партии, въпреки че сме с два милиона по-малко. Всеки си прави партия, всеки се кълне, че е за доброто на народа, всеки иска да бъде избран, за да управлява от името на народа. Но многото партии в парламента – това е от едната крайност в друга крайност. Както съм противник на еднопартийно управление, така и на крайна многопартийност. Ето сега Слави Трифонов, той е човек на шоуто, той не е политик. Кога ще се учи да управлява?!

– Да, но политическата му сила „Има такъв народ“ се бори за трето място в класирането за изборите.
– Да, но кои са там? Неговите сценаристи! Шоуто му е добре направено и популярно, но това е като в Украйна, където избраха един комик за президент. Но Украйна е държава в криза, тя дори не е член на Европейския съюз. Има и някакво „Отровно трио“, което протестираше по време на пандемията по улици и площади. Мая Манолова и тя подскача твърде емоционално. В политиката не трябва да се губи равновесието, говоря за психологическото равновесие. Политикът трябва да знае какво говори, какво обещава. Марешки пък се събра със Симеонов, събраха се на морето големите бизнесмени от прехода. Това според мен не е сериозно. За политиката трябва да имаме хора подготвени. Над 30 години продължават случайни хора да попадат не само във властта, но и по върховете на властта. Не знам докъде ще ни доведе това. Ако всеки смята да се учи, да импровизира в движение, това не е добро.

– Учудва ли ви това, че ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила след десет години във властта?
– ГЕРБ навремето беше подценяван. Спомням си какво коментира преди време един известен политик, няма да му кажа името, когато Бойко Борисов, още като кмет на София, беше решил да прави движение. Каза: „Какво очакваш от един пожарникар!“ Казах му: „Пожарникар е една професия, която на Запад е много ценена, защото това е въпрос на характер, на рефлекси и на чувство, инстинкт за риск, което Бойко Борисов го има.“ Те го подценяваха, подценяваха, но така е с хората, които са подценявани в историята. Живков е най-подценявания човек в политбюро при Червенков. Големите – Антон Югов, Цола Драгойчева, Георги Чанков просто са си правили закачки с него. И какво стана – за малко, за малко, той ни управлява 33 години! Същото е със Сталин. Троцки и Зиновиев се смеят със Сталин и хайде – 22 години. И ги изтрепа всичките. Не бива да се подценява политическият съперник.

– Здравословно ли е, както казват някои социолози и политолози, ГЕРБ да остане в политическа карантина известно време?
– Може би, защото управляват десет години и прекалено се изживяват като успешни ръководители. Без тях не може, едва ли не България ще загине без тях, няма да има европейски фондове. Има известно самозабравяне. Вярно, това са и предизборни приказки, но ако има кой да се появи на мястото на ГЕРБ… Но не да се почне начисто. Трябва да има някаква приемственост, да се надгражда, а не да се руши.

– Има ли друг период в историята на България, който да прилича на днешния?
– По време на световната стопанска криза – 1929 – 1933 година управлява Народният блок и министър-председател е Никола Мушанов. В Блока обаче са няколко партии и всяка година има по две – три правителствени кризи. Тогава се намесва армията на 19 май 1934 г., забранява всички партии и затваря парламента за четири години и България излиза от кризата. Разбира се, тогава армията е била институция, имала е представители в политическата власт. Днес политиците са спокойни поне за това, че армията не може да се меси в политиката, още повече сме в Европейския съюз.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram