Ще остане ли на улицата в Монтана болна и стара жена посред зима?

Държавата се тресе – внос на боклук от чужбина, мръсен въздух, олигарх ощетил държавата с 500 млн лв, далавери с лекарства, подслушване на Президента. И в целия този пушек някак си остава на заден план бездушието на местна власт към бедните и социално уязвими хора, които е трудно да стигнат до светлината на прожекторите.

Зоя Андреева е самотна жена на 71 години, социално слаба, без собствен дом, без имоти, без близки…. Човекът с който живее на съпружески начала Коци Иванов преди 1989г е лежал в затвора като борец за човешки права, а след 1989г често критикува властимащите и конкретно настоящия кмет на Монтана.

Зоя и Коци преди 35 години получават скромно държавно жилище в Монтана с безсрочен, постоянен договор. Мъжът почива преди 13 години, Зоя остава сама, а жилището по някакъв начин става общинско. През 2009г получава заповед да напусне общинското жилище, с мотивите че на негово място ще се строи паркинг и улица. Зоя Андреева завежда дело и го печели на втора инстанция ( Висш Административен Съд), а заповедта за напускане на жилището е обявена за нищожна.

През 2012 г следва нова заповед на Общината за напускане на жилището, придружена със заповед за настаняване в общинско жилище с тригодишен срок за настаняване. Жената не вярва в добрите намерения на общинската администрация, смята, че това ще е основание след три години да бъде изхвърлена от общинското жилище…… Следват отново дела, като този път Висшия Административен съд отхвърля исковата молба на Андреева и заповедта за освобождаването на жилището влиза в сила от 12 11 2019г.

Същевременно заповедта за настаняване в общинско жилище е отменена поради изтекъл срок. На 19.11.2019г от Общината изпращат писмо за доброволно освобождаване на жилището, Зоя Андреева не го получава, тъй като по това време се намира в болница. На 23.01. 2020г и е връчено писмо, че на 6 февруари от 11.00 часа предстои извеждането и от жилището с полиция, поради това, че го владее без правно основание. Със случаят е запознат и кметът на Монтана Златко Живков.

Не съм юрист, не мога да коментирам детайлите на този юридически казус, но от един внимателен прочит на Наредбата за условията и реда за управление и разпореждане с общинския жилищен фонд на територията на община Монтана се вижда, че Зоя Андреева отговаря на условията за настаняване в общинско жилище – няма собствено жилище, социално слаба, самотна и болна жена на 71г, общинското жилище в което е живяла 34 години и си е плащала наемът и се отнема…..


Налага се изводът, че действията на общинската администрация в Монтана са ярък пример за бездушно и бюрократично мислене, и липса на комуникация с хора, дори когато те са некомуникативни. Защото какво друго, ако не бездушие да изхвърлиш посред зима една възрастна и болна жена на улицата!


Това срамно действие ще се извърши от 11 часа на 6 февруари на улица „Иван Хаджийски“, №7 в г. Монтана. Дано кметът и общинарите от Монтана ни опрвелгаят! Дано надделее човещината!

Петър Петров- Българска зора

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram