Ще може ли ЦИК да се оправи със софтуера на машините за гласуване

0
142
Парламентарни избори 2021#


Ще може ли ЦИК да се оправи със софтуера на машините за гласуване на изборите две в едно пред ноември? Темата обсъди преди врем и Комисията по дигитализация, но заради другите теми „потъна“ в общия шум на парламентарния живот. А темата е важна, защото доказва нещо, което и обикновеният избирател знае – технологиите са тук, за да останат и да влияят на всеки аспект от живота ни.
Близо два месеца преди изборите, като че ли проблемите на изборната администрация по софтуерните теми не са малко. Например – колко бутона да има за изборите „две в едно“, как да са разположени на екрана, колко активни екрани да има заради президентския и парламентарния вот, та дори и дали в интернет да бъде пуснат свободно кодът на софтуера. Така че IT специалист с опит да сигнализира при проблем.

ЦИК няма специалисти, които да откликват на все по-нарастващите нужди от отговори на все по-технически въпроси, свързани с машините за гласуване, признаха от комисията.

Дебатът за наличието на специалисти се провежда в навечерието на очакваното окончателно предаване на кода на машините от частната компания на ЦИК. Което ще даде възможност изборната администрация да прави нужните промени за видовете избори. „ЦИК няма експерти“, призна и председателят на Комисията Камелия Нейкова.
„Трудностите по администрирането на софтуерната част „минира“ и води до зависимости“, притеснява се Юлиян Ненчев от „Изправи се БГ. Ние идваме!“, депутат от останалата в историята комисия по дигитализация. Затова Ненчев защитава тезата, че придобиването на софтуер не винаги е добрият вариант.

IT експертът към парламентарната комисия по дигитализация Божидар Божанов смята, че е много важно как ще се гарантира сигурността на софтуера с т. нар хеш код. Това е, грубо казано, криптографската защита на всичко, което влиза или излиза от машините.

„Въпросът за проверката на хеш кодът е много важен“, отбелязва и IT предприемачът и председател на дигиталната комисия Ивайло Мирчев. Трябва да има указания и да се прави от членове на СИК, допълва той.

От ЦИК още не са сигурни дали „ще бъде достатъчно ясно какво се вкарва като информация в машините, ако се след изборите СИК слага флашки./КРОСС/

реклама