Четири ВУЗ-а създават хибридни магистърски програми

Четири университета създават хибридни магистърски програми от 2021/2022 г., съобщава БГНЕС.

Става въпрос за Висшето училище по телекомуникации и пощи в София /ВУТП/ и Медицинските университети в Плевен, Варна и Пловдив.

По силата на подписания днес меморандум през академичната 2021/2022 висшите училища ще разкрият по една нова програма.

Трите нови специалности са „Компютърно администриране на медицинска техника“ с Медицинския университет във Варна, „Софтуерно проектиране в медицината“ с МУ-Пловдив и „Телемедицина“ с МУ-Плевен.

В трите нови специалности в медицинските университети ще създадат конкурентни кадри, които да посрещат предизвикателствата на медицинския сектор.

Според ректорите на медицинските ВУз-а, в този сектор има огромен глад на подготвени инженерни кадри в областта на медицината.

Според просветния министър Красимир Вълчев, смисълът на тези хибридни магистърски програми е, „да имаме обединение, което да съчетае капацитета на тези висши училища, да създадем интегрални специалности, обясни той и добави, че в момента имаме мрежа от специализирани висши училища, които ако се обединят и си взаимодействат, ще могат да предоставят по-качествено обучение, с повече интегрални програми.“

По думите на министъра, „университетите сами по себе си не могат да доставят образование по всички видове компетентности, но ако се свържат в мрежи ще могат да го направят в много по-голяма степен.“

Вълчев е изразил надежда, че до 10 години всички ВУЗ-ове ще участват в Европейска университетска мрежа. Според него това ще съдейства за задържането на студентите в България.

Снимка ВУТП

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram