Честваме 185 години от рождението на Васил Левски

България отбелязва 185 години от рождението на Васил Левски. Център на тържествата е родният град на Апостола на свободата – Карлово.

В храма „Свети Николай“ ще бъде отслужена литургия,  след което присъстващите ще поднесат венци и цветя на  гроба на майката на Левски Гина Кунчева. 

В подбалканския град официално ще бъдат посрещнати и участниците в  националния туристически поход „По стъпките на Апостола“, изминали през последните дни  различни маршрути в Стара планина, свързани с революционната дейност на великия българин. 

В Националния музей „Васил Левски“ ще бъдат връчени наградите на едноименната фондация и местния комитет „Левски“. Вечерта с воински почести ще бъде изнесено знамето на Карловския революционен комитет, след което  на площад „Васил Левски“ ще започне тържественият митинг – заря.

Президентът Румен Радев  ще приеме почетния строй на представителните роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе  слово. Церемонията, с начален час 21 часа, ще бъде предавана пряко от Българското национално радио. 

С дарения от хиляди хора Петрич вече има паметник на Апостола на свободата Васил Левски. Той ще бъде открит официално тази вечер, а инициативата, продължила пет години, е на фен клуба на футболния отбор в града, носещ името на Дякона.  

Идеята за паметник на Васил Левски се появява преди пет години, когато футболните фенове от Петрич  организират конкурс за детска рисунка, посветена на Апостола, а със средствата от  продадените на търг картини поставят девет пейки и девет исторически табели по пътя за хижа „Беласица“.  След това създават инициативен комитет за изграждане на паметник, тъй като се оказва, че в града няма  такъв на нито един от големите ни национални герои.  Започват благотворителни кампании, продажба на сувенири и други инициативи  в целия район.

Целта на организаторите е да наберат необходимите 28 хиляди лева  с участието на възможно най-много  дарители с малки суми, за да бъде съграден паметника от хората за хората, без големи спонсори и без помощ от общината и държавата. 

Изработването на  бюст-паметника е възложено на скулптора Адриан Новаков. Избрано е и мястото- новият голям градски парк на Петрич.  В деня, в който отбелязваме 185 години от рождението на Апостола на свободата,  паметникът ще бъде осветен и официално открит. 

С гражданско поклонение и възпоменателна церемония и в Ловеч отбелязват 185 години от рождението на Васил Левски.

В Смолян ще има рецитал пред паметника на Дякона в двора на Райковската гимназия. В рецитала участват клуб „Млади възрожденци и приятели“. На празничната годишнина ще бъдат връчени удостоверенията на завършилите първия гимназиален етап десетокласници.

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram