Църквата не спазва забраната за събиране на хора

0
324
Парламентарни избори 2021#

Десетки хора без никакви мерки за изолация и защита от зараза присъстват на служби, литургии и чествания в последните дни, показват кадри, публикувани на сайта на Софийската митрополия. Въпреки извънредното положение в страната църквите продължават да провеждат литургии. Литургии за здраве ще има днес във всички храмове на територията на Габрово, където вече има доказан случай на коронавирус.

От МВР обясняват, че към момента нямат правомощията да се намесят, тъй като в заповедта със забраните не са упоменати литургии и богослужения, пише Сега.

Като единствени мерки отците от Синова разпоредиха да се използват дезинфектанти, да се поддържа отлична хигиена, подовете да се почистват, иконите да се забърсват и столове, пейки и др. да се дезинфекцират на няколко часа. Болните се съветват „да избягват посещение на обществени богослужения, като се отдадат на молитва и коленопреклонение в своя дом, за да не станат проводник за заразяване на други вярващи“. Вярващите са “посъветвани” да не пипат икони. Но причастията продължават да се извършват с една обща сребърна лъжичка, а църквата нямала намерение да променя традициите си.

Вчера  Синода съобщиха, че заради епидемиологичната обстановка в страната литургиите от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще се излъчват и на официалната страница на Св. Синод във Facebook .

Фрог нюз

реклама