ЦИК: Най-големият проблем е назначаването на комисии в ковид секциите

0
610
Парламентарни избори 2021#


465 са секциите в чужбина, повече от половината вече са получили книжата си. В страната ще има 9398 секции, в които ще има машинно гласуване, стационарните секции по информация на полицията са 11 983. Извън болниците ще има подвижни секции за хора с увреждания – те са 409, в болниците ще има най-малко 88 ковид секции. Трудно е да кажем колко ще са секциите с подвижните урни, днес или утре ще стане ясно. Това каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров, предаде репортер на БГНЕС.

Кандидатите за депутати са 6895. Най-големият проблем е назначаването на комисии в ковид секциите. Назначаването на секционните комисии става по предложение на политическите партии. Нека да предлагат всички, които са изкарали вируса и са доброволци. 2450 са техническите лица, които ще обслужат транспортната схема и логистиката около разполагането на машините за гласуване. Всички са проверени от МВР и ДАНС, за да няма съмнение в тяхната надеждност. На страницата на ДАЕУ е публикуван доклад на трите институции за одитирането и сертифицирането на машините за гласуване, както и решението на трите институции, че проверката им е установила, че машините, които са тествали отговаря на заданието в обществената поръчка и на техническите параметри, зададени в ЦИК, каза Димитров.

35 са акредитираните медии с 209 журналисти и технически персонал, които ще отразяват изборите, 5 са международните медии- АФП, Ройтерс, АП, Ал Джазира – британският вариант, както и македонската телевизия Канал 5. Във ВАС утре ще се гледа делото за видеонаблюдението, съобщи Димитров.

Регистрирани са 28 организации, които ще наблюдават изборите, акредитирани са 3401 наблюдатели.

5 са социологическите агенции, които ще работят за екзитпол. Петте агенции са регистрирали 1400 служители в страната, в секциите, в които ще се правят подобни изследвания, каза още Димитров./КРОСС/

4-ти април 2021г.. Нека всички да гласуваме! Защото всичко зависи от нашия глас. Промяната, настоящето и бъдещето. Те са в твоята бюлетина. МГ Вис виталис ви призоваваме Да гласуваме на 4-ти април.