ЦИК иска още 1 милион и 200 хиляди за допълнителни възнаграждения на СИК и РИК

Централната избирателна комисия иска допълнителни възнаграждения за членовете на РИК и СИК. От ЦИК са изпратили предложение до финансовия министър Кирил Ананиев предвидените към момента средства за възнагражденията на членовете да се увеличат с 1 милион и 200 хиляди лева.

Проект на План сметката, за провеждането на парламентарните избори е изпратена за съгласуване с ЦИК.


Мотивът на ЦИК е фактът, че членовете на районните и секционните избирателни комисии ще са на първа линия по време на вота, който тази година ще се проведе в условията на пандемия. Поради тази причина бе изменен и ваксинационния план, така че те да попаднат в трета фаза и да бъдат имунизирани срещу COVID-19 преди парламентарните избори на 4 април. 


“Колеги от секционните избирателни комисии, районните избирателни комисии са на авангарда – т.е. най-отпред, и това изисква по някакъв начин да бъдат компенсирани за рисковете, които ще имат в периода и по времето на изборите. Считам, че това увеличение би компенсирало до голяма степен този риск, който имат колегите“, посочи председателят на ЦИК Александър Андреев, цитиран от Българското национално радио.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram