Цветан Цветанов: Кабинетът не усети пулса на обществото, вариантът е предсрочни избори

„ГЕРБ доста се промени и управлението, особено в условията на пандемията. Кабинетът не усети пулса на обществения интерес. Трябваше да има диалог. Затова хората останаха с усещането, че властта е заинтересована само от оцеляването си… Този протест започна като морален, но бездействието на кабинета го превърна в политически… Нито една политическа сила няма да получи дивидент от този протест… Ситуацията излиза извън контрол“. Това коментира пред БНР Цветан Цветанов, председател на Евро-атлантическия център за сигурност.

Бившият втори в ГЕРБ подчерта, че на този протест има предимно млади, образовани и интелигентни хора, които искат да променят случващото се.

„При загуба на обществено доверие вариантът е предсрочни избори. Влизаме в предизборна ситуация… Колкото повече се забавяме, толкова повече ще се създава противопоставяне между обществото, между институциите. Това ще е вредно за страната. Трябва да коригираме много в управленския си подход“.

Според Цветанов трябва да има консолидиране на парламентарно мнозинство, което да е гарант за върховенство на закона:

„Трябва да се фокусираме върху възможността за предсрочни парламентарни избори и да се излъчат хора, които да могат удовлетворят исканията на протеста… Трябва да върнем авторитета на парламентаризма. Парламентаризмът дава опит и възможност да чуеш различното мнение“.

Пред програма „Хоризонт“ Цветан Цветанов обяви, че новият му политически проект ще бъде учреден на 27 септември.

„Името ще е свързано с евро-атлантическия път, който чертаем, без алтернатива. Към проекта интерес имат и хора от ГЕРБ, достойни и истински хора, които подкрепяха политическа партия ГЕРБ… Важно е не да говорим само за днес, а да чертаем един хоризонт, защото българските граждани искат перспектива, а не кризисно оцеляване. Трябва да има обединение на нацията и диалог с институциите“.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram