Христо Проданов: БСП няма да се коалира с ГЕРБ

 Явно приоритетите на Слави Трифонов се промениха след изборите, подчерта Проданов

  „Ако БСП получи третия мандат за съставяне на правителство ще спазим процедурата в партията – ще питаме Националния съвет каква да бъде нашата позиция. Но погледнато практически и математически трудно би могло да се състави такова правителство, защото ние не желаем никаква подкрепа от ГЕРБ. В същото време Слави Трифонов не се ангажира да поеме отговорност за сваляне на модела “Борисов”. Математически гласовете на Слави Трифонов и ГЕРБ са 126, така че не може да бъде съставено такова мнозинство, което наистина да разгради този модел, както всички повтаряха преди изборите.“ Това заяви по България он еър зам.-председателят на парламентарната група на БСП Христо Проданов.

 Той посочи, че БСП като последователна и предвидима партия е казала – не искаме участие във властта, ние искаме да разградим модела, който досега управлява България, защото той е вреден за страната и в такъв случай по конкретни политики ние подкрепяме това правителство, което би трябвало да се случи около “Има такъв народ“. „Партията на Слави Трифонов на практика имаше почти конституционно мнозинство в парламента и наистина можеше да разгради модела “Борисов”.

Явно приоритетите на “Има такъв народ” и Слави Трифонов са се променили след изборите. Може би ще се окажат прави тези хора, които твърдяха, че тази партия е проект, създаден за да крепи модела на Бойко Борисов.“, предположи Проданов.

Социалистът коментира и спекулациите за подкрепа от ГЕРБ, ако БСП получи третия мандат: “Абсолютни глупости. БСП не иска такава подкрепа, защото ние последователно работим за разграждането на този порочен модел. По-скоро ни очаква служебно правителство и нови  избори през юли.”

„Ако Трифонов не се беше отметнал можеше да се състави правителство с няколко приоритета, което да свърши най-важните в момента за държавата неща, като например актуализацията на бюджета. Защото в момента важните за българските граждани и бизнеса са не боричканията на партиите и техните тяснопартийни интереси, а икономическото и социалното положение на хората.“, подчерта зам.-председателят на ПГ на левицата.

Той даде и конкретни примери: „В момента туристическият бизнес  е в колапс. Нищо не е ясно нито относно помощта за бизнеса, нито за мерките за чуждите туристи, нито за визите им. Ако и този сезон бизнесът не работи, той ще фалира. Това е важното в момента. Затова предложихме да се състави правителство с няколко приоритета. Най-малкото щяха да се спестят 50-60 милиона лева за едни предсрочни избори. Но в политиката се изисква и мъжество.“, изтъкна Проданов.

„В момента се пропуска да се  свършат най-важните за държавата неща. Нищо смислено за хората, това ще доведе до хаос, затова казваме че Слави хвърля хората в хаос.“, заяви Христо Проданов.

Линк към новината на официалния сайт на БСП:

https://bsp.bg/news/view/19934-_hristo_prodanov__bsp_nyama_da_se_koalira_s_gerb.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram