Херо Мустафа готви коалицията „Козяк“ да управлява България

Новата власт, която се готви да управлява България, очевидно ще бъде конструирана от посолството на САЩ у нас и ще изпълнява контролирана от Държавния департамент политика, защитаваща американските икономически, политически и военни интереси. Такива предположения се появяват през последните дни и те са съвсем основатели с оглед на събитията.

Пряката намеса на Америка във вътрешните работи на България става твърде очебийна и агресивна, за да бъде пренебрегната.

Според мнозина анализатори посланикът на САЩ в София Херо Мустафа директно работи за коалиция от партии, която да попречи на Русия да разгърне свои проекти у нас и на Балканите.

Някои я наричат коалиция „Козяк“, с препратка към адреса на американското посолство в българската столица.

По традиция в Щатите винаги залагат на победителите от местните избори и си ги култивират по свой модел. Така се случи и след вота на 11 юли.

От афишираната твърдост на Слави Трифонов, че няма да води никакви преговори с останалите партии, и предложения набързо кабинет с премиер Николай Василев не остана нищо.

Буквално за часове „Има такъв народ“ се извъртя на 180 градуса. Това се случи, след като посланикът на САЩ Херо Мустафа е провела тайни разговори с президента Румен Радев и с представители на шоуто.

Точно на въпросните разговори Тошко Йорданов е получил инструкции да смени политиката и веднага пред публиката излязоха едни изкуствено усмихнати и диалогични сценаристи да преговарят не само с така наречените партии на протеста от „Демократична България“ и „Изправи се, БГ! Ние идваме!“, но и с ДПС и БСП.

Последните две формации едва ли не бяха анатемосани от партийната върхушка на Дългия. Стопиране на руските енергийни проекти, разширяване на военното сътрудничество, приемането на Македония в Европейския съюз и още по-сериозното навлизане на американския бизнес в България ще са политиките, които новият кабинет трябва да подкрепя и насърчава.

Подобни директиви са били спуснати до „Има такъв народ“ и Румен Радев.

Междувременно още преди изборите на 4 април Херо Мустафа сондира въпросните приоритети и с другите партии, които са сред по-големите играчи на иначе разпарчетосаната политическа карта на България.

Тя е получила твърда подкрепа от „Демократична България“ и от протестърската общност около Мая Манолова и Николай Хаджигенов. От БСП и ДПС също са дали дума, че страната няма да променя приоритетите си и ще продължи да бъде лоялен член на НАТО и ЕС./КРОСС/ 

Николай Димитров /в. Галерия

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram