Хапче срещу COVID сваля риска с 89%

Изпитването на експерименталното антивирусно хапче срещу COVID-19 на компанията Pfizer бе прекратено по-рано от планираното, след като досегашните резултати показаха, че то намалява с 89% риска от хоспитализация или смърт при пълнолетни лица, изложени на опасност от развитие на тежко коронавирусно заболяване, съобщи Ройтерс.

Резултатите изглежда надминават тези, наблюдавани при хапчето „Молнупиравир“ (molnupiravir) на компанията Merck, което намалява наполовина вероятността от смърт или хоспитализация за пациенти с коронавируса, които също са с висок риск от сериозно заболяване.

Все още обаче не са налични пълните данни за изпитванията на хапчетата и на двете компании.
Лекарството на Pfizer се дава в комбинация с по-стар антивирусен препарат, наречен ритонавир (ritonavir). Комбинираното лечение, което ще носи търговската марка Paxlovid, ще се състои от три хапчета, прилагани два пъти дневно.


Хапчето на Pfizer, част от клас, известен като протеазни инхибитори, е предназначено да блокира ензим, от който се нуждае коронавирусът, за да се размножава.

Междувременно днес Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) съобщи, че може да даде зелена светлина за използването в ЕС на лекарството на Merck срещу коронавируса на фона на надигащата се четвърта вълна на пандемията. Според ЕАЛ „Молнупиравир“ (който в четвъртък бе одобрен за използване във Великобритания) „може да намали способността на коронавируса да се размножава в тялото, като по този начин предотвратява хоспитализация или смърт при пациенти с Covid-19“./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram