Финансовият министър: Кирил Ананиев е за прокурор

Бившият финансов министър Кирил Ананиев е нарушил закона и прокуратурата трябва да се самосезира. Позицията изрази министърът на финансите в служебното правителство Асен Василев в интервю за Нова тв.

Той визира изнасянето на информация за фирмата на шефа на НАП Румен Спецов по време на пресконференция на ГЕРБ. Тогава бившият финансов министър попита бил ли е Спецов „спец по източване държавната хазна“, като е прехвърлил фирма със задължения на друг човек преди ревизия, за която е бил предупреден.

„Проверил съм данните, доколкото имам достъп до тях, и съм абсолютно уверен, че няма никакво нарушение. Господин Спецов вече обясни, аз обясних. Проверката на главния прокурор е започнала. Никой не може да обвини главния прокурор в пристрастие към текущото служебно правителство. Ако има проблем, ще се вземат мерки, но аз не очаквам да има. Не мисля, че има проблем. Има раздухване, набеждаване на хора без никакви факти“, заяви по този повод Василев.

„За мен беше огромен проблем как господин Ананиев, примерно, е взел някакви номера на вътрешни проверки и така нататък, до които даже аз, като министър, нямам достъп, защото има данъчно-осигурителна тайна, и прокуратурата е една от малкото институции, която може да вземе достъп. Та, как точно е получил тази информация и кой точно е нарушил закона, какво престъпление е направил, за да я изнесе?“, продължи министърът.

На въпрос нарушил ли е в тази връзка Ананиев закона, той отговори с „абсолютно“. Попитан дали призовава прокуратурата да се самосезира, той отвърна утвърдително.

Източник: Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram