Филип Попов, БСП: Направихме всичко възможно в името на България да
бъде съставен кабинет

Слави Трифонов за четвърти път провали възможността за съставяне на кабинет, заяви социалистът

„Днес, пред камерите в Народното събрание, Корнелия Нинова дойде и обяви пред всички, не задкулисно и не лицемерно, а прозрачно, отговорно, ясно и държавнически, казуса с КЕВР и как парламентът трябва да намери решение по него. В изминалите дни БСП подходихме отговорно, прозрачно, конструктивно, държавнически, за да може да се състави кабинет в този парламент. Това го искат и 70% от българите.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България” Филип Попов в ефира на БНТ.

По отношение на мандата в понеделник ще бъде свикано Изпълнително бюро и колективните органи на партията ще вземат своето решение кога да се върне мандата. „Г-н Трифонов за четвърти път провали възможността за съставяне на кабинет. При такава липса за възможност трябва да се оценят рисковете, които са поставени пред България, и ако е възможно, те да бъдат в максимална степен изчистени. Такъв риск е КЕВР, защото това означава, че цената на ток, газ, отопление, вода, диференциацията, която се опитахме да направим по отношение на бедни и богати, няма как да се случат. А ни чакат тежка есен и зима“, предупреди социалистът в предаването “Панорама“.

„Ние показахме държавническо мислене. Един експертен кабинет не може да поеме тази политическа отговорност, а ние ясно я поехме“, заяви Филип Попов и допълни: „Явно не успяхме да съберем коалиционните партньори на една маса, въпреки че по управленската програма нямаше различие.“ По отношение на КПКОНПИ и Бойко Рашков социалистът посочи, че левицата не е слагала червени линии.

По думите на Попов президентът е връчил на БСП  папка с отговорност и обясни: „Тя включва в себе си и шанс и отговорност. Ние показахме, че сме отговорни. Направихме всичко възможно, не в името на тясно партийните ни интереси, а в името на България, този шанс да бъде оползотворен. След днешните събития шансовете за съставянето на такъв кабинет не са положителни. БСП заложи своята конструктивност и своето желание да изведем България от тази криза. За 6 месеца ние показахме много позитивни примери в тази посока“, коментира той и даде за пример 23-те млрд. лева за социални политики. 

Според Филип Попов с действията си “Има такъв народ“ са вкарали България в спирала от избори и съвсем скоро, с всичките тези действия, Бойко Борисов ще се върне на власт.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram