Фармацевтите излизат на протест в защита на председателя на БФС проф. Стоименова

От днес в 12.00 ч. в аптеките в страната, във времето на задължителната дезинфекция, фармацевтите ще бъдат пред аптеките за 15 минути, с жълти жилетки и плакати „НЕ ни е страх“, съобщиха от Българския фармацевтичен съюз.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

07/04/2020

Акциите в подкрепа на председателя на БФС ще протичат при строго спазване на инструкциите за безопасност на Оперативния щаб за отстояние на 2 метра и използване на лични предпазни средства.

Магистър-фармацевтите ще покажат във времето за дезинфекция, че не ги е страх и ще продължат да разясняват на пациентите, защо не може и не бива да се отпускат препарати без рецепти, какви са ползите от генеричната замяна и защо лекарите трябва да предписват генерично лекарство, особено във времето на извънредното положение в страната, съобщават от съсловната организация.

Регионалните фармацевтични колегии – РФК в страната продължават да изпращат подкрепата си включително и със свои декларации. Междувременно от БФС разпространиха декларация на Управителния съвет по повод обвиненията на прокуратурата към проф. Асена Стоименова.

Припомняме, че проф. Асена Стоименова бе обвинена от Прокуратурата във връзка със “серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите, в условията на извънредно положение”. Прокуратурата визира две интервюта, които проф. Стоименова е дала на професионалния празник на фармацевтите, 07.04.2020, пред журналисти от БНР и БНТ по повод на лекарствоснабдяването в условията на извънредно положение.

В тези свои интервюта тя информира за същността на генеричната замяна, проверките на аптеките в условията на извънредно положение и евентуалната възможност за недостиг на лекарствени продукти.

„Тези проблеми са съобщени седмици преди визираните от Прокуратурата интервюта от Световната здравна организация, Европейската агенция по лекарствата, включително председателя на ЕК, много лекари от европейски болници и десетки експерти в областта. Ден след тези интервюта, Националната здравноосигурителна каса съобщи на интернет страницата си за очакван недостиг на определени лекарствени продукти. БФС получава постоянно обосновани сигнали от фармацевти от цялата страна за проблеми в лекарствоснабдяването поради извънредните обстоятелства в световен мащаб“, се казва в декларацията на УС на БФС.

Според Съюза гражданите имат право да бъдат информирани за възможните решения, едно от които е генеричното предписване и генерична замяна на лекарствени продукти, извършена само със съгласието на пациента. 

Българските фармацевти ще продължават съвестно, отговорно и професионално да изпълняват своите задължения, както винаги са правили, като ще посочват недостатъците на здравната система и ще предлагат експертни решения, заявяват в декларацията в подкрепа на проф. Стоименова фармацевтите.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram