Фандъкова: Кабелът, причинил смъртта на 16-годишното момче, е прокаран напълно незаконно

„Пред паметта на Людмил и пред близките му дължим много ясни отговори. Всички обстоятелства около този фатален инцидент трябва да бъдат разкрити. Да бъдат разкрити конкретните отговорници, чиито действия или бездействия доведоха до смъртта на едно невинно дете. Веднага след случая разпоредих проверка, която приключи“. Това заяви на брифинг по повод трагичната смърт  на 16-годишния Людмил кметът на София Йорданка Фандъкова. 

„Конкретно за кабела, за който се смята че е причина за трагедията води до един от обектите, които са на територията на болницата. Този кабел е поставен напълно незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ за предоставяне на ел. енергия“, заяви столичният градоначалник.

По думите й наистина има много въпроси към ЧЕЗ, защото договорът е сключен на базата на една хвърчаща бележка от 2011 г. На базата на нея се сключва договор за присъединяване. В договора се казва, че за да се подаде напрежение следва да има няколко документа. 

Изпратихме писмо до район „Триадица“ да бъдат издадени заповеди за премахването на павилионите от мястото, където загина 16-годишното момче, каза Фандъкова.

„Смъртта на 16-годишния Людмил е ужасяващ инцидент и тежко престъпление. Казвам го като майка и като всеки родител, който в момента изпитва страх и гняв. Изказвам искрените си съболезнования пред семейството и близките на Людмил. Видяхме тяхната мъка. Пред тях и пред паметта на Людмил дължим много ясни отговори.

Всички обстоятелства, които са около този фатален инцидент, трябва да бъдат разкрити. Трябва да бъдат разкрити конкретните отговорници, хората, чиито действия или бездействия са довели до смъртта на едно невинно дете. Веднага след случая по моя заповед беше назначена проверка, която в много кратък срок да установи обстоятелствата и конкретните отговорности. Тази проверка приключи и съм с част от екипа, който участваше в проверката, за да можем да дадем отговори на много от въпросите, които всички си задават.

В първите часове след трагедията много от институциите, които имат отношение към този случай, побързаха да заявят, че нямат отношение и отговорности“, посочи кметът.

„Беше важно да изясним всички обстоятелства и да покажем конкретните отговорности на конкретните институции. Проверката засягаше всички обекти, които са на тротоара пред болница „Св. Иван Рилски“.

Проверихме всички тях. Проверката показа нарушение в поставянето на експлоатация на всеки един от тях. Трите обекта, които са върху тротоара, са поставени с издадени документи от Район „Триадица“.

Поставянето на такива преместваеми обекти се извършва от наредба след провеждане на конкурс от Районната администрация. За два от тези обекти Районната администрация е провела конкурси и има сключени договори, съответно взима наеми за тях. В документацията за поставянето им, която Районната администрация предостави, открихме пропуски и нарушения. За нито един от тях няма издадено удостоверение за въвеждането им в експлоатация.

Другите два павилиона, които се намират на терена на болница „Св. Иван Рилски“ и болницата е сключила договори за наеми с търговски дружества, също са напълно незаконни“, каза още тя.

„За тях също няма удостоверение за въвеждане в експлоатация. През 2018 година Район „Триадица“ констатира, че тези обекти са незаконни и започна процедура за премахването им. Констативните актове са изпратени в „Общински строителен контрол“ за издаване на заповеди за премахване. Дирекцията открива пропуски в актовете и ги връща за поправка в района, който да ги издаде коректно.

Всички актове трябваше да бъдат предоставени в Агенция „Общински строителен контрол“ за издаване на заповеди за премахване. До този момент тези констативни актове не са представени. Твърденията на Район „Триадица“ са, че не се получили отговори от болницата и от областния управител“, добави Фандъкова.

„Според експерти такива отговори не са нужни, за да се продължи процедурата за премахването им. Изпратихме писмо до Район „Триадица“ спешно да се приключи тази процедура и да бъдат издадени заповеди за премахването им. За другите три обекта, които са на тротоара, главният архитект и „Общински строителен контрол“ издадоха констативни актове да започне процедурата за премахването им.

Кабелът, за който се предполага, че е станал причина за смъртта на детето, води до един от обектите, които са на територията на болницата. Този кабел е поставен напълно незаконно. Обектът има сключен договор с ЧЕЗ Електрорапределение България за предоставяне на електрическа енергия. Договорът е за присъединяване. Тук има много въпроси към ЧЕЗ, защото договорът е сключен на база на една хвърчаща бележка.

Тази бележка е издадена през 2011 година със запетайка от главния архитект на район „Триадица“. На базата на тази бележка се сключва договор за присъедиянване“, допълни тя.

„В самия договор се казва, че за да се подаде електричество и напрежение следва да има няколко документа. Единият от тях е документ за въвеждане в експлоатация на самите съоръжения. Вторият е документ за въвеждане в експлоатация на обекти. Нито за един обект няма документ за въвеждане в експлоатация“, каза още Фандъкова.

Възложила съм изграждане на система от датчици, която да следи за нерегламентирано отваряне на шахтите, съобщи кметът на София.


„Важна е отговорността. Възложила съм изграждане на система от датчици, която да се следи от дирекцията и при нерегламентирано отваряне на шахтата да може да се реагира. Ще започнат с 4000 шахти на светофарни уредби и ангажиментът ще бъде екипите да реагират 24 часа в денонощието.

Не е възможно един незаконен преместваем обект да бъде узаконен. Няма как всеки ден да може да се установява на всяка една шахта кой я отваря. Това е констатиран проблем, който очаква своето решение“, коментира Йорданка Фандъкова. 

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram