Управляващите и бароните в БСП искат да свалят Нинова, защото е заплаха за тях. Гергов е барон с първа частна партия – „Георги Гергов-Пловдив“

Един от социалистите с най-голямо влияние в най-голямата организация на БСП – софийската, Румен Овчаров, защити прекия избор на лидер и призова „бароните“ в партията да не влизат във филма „от скандал в скандал“. Заради коронавируса изборът на лидер на БСП вероятно ще бъде отложен за есента, а според неофициална информация опозицията на Корнелия Нинова ще се опита да върне стария начин за избор – не от всички членове, а от конгреса. Основен конкурент на Нинова се очаква да бъде доскорошната й дясна ръка Кирил Добрев.

„Управляващите, а не някой в БСП, искат да свалят Корнелия Нинова. Очевидно виждат заплаха в нея. Някои от факторите в БСП волно или не играят по тази свирка“, каза Румен Овчаров по Би Ти Ви днес.

Според него БСП не е изчезнала по време на кризата, а напротив – ГЕРБ приемала нейни предложения, сред които за създаване на комисия за контрол на разходите и за по-ниски ставки на данъка върху добавената стойност.

„Корнелия Нинова или Кирил Добрев? Не е това въпросът. Въпросът е, че партията иска пряк избор, а в момента върви съпротива“, каза още Румен Овчаров. Според него съпротивата е от „бароните“ в БСП, които се опитват да си качат цената. Той обяви за барон лидерът на пловдивската структура Георги Гергов, който по думите му бил лидер на първа частна партия – „Георги Гергов-Пловдив“.


„Самото упражнение е до голяма степен безсмислено. Така бившият енергиен и икономически министър Румен Овчаров коментира в сутрешния блок на БиТиВи и идеята за създаването на Държавна петролна компания.

„В България този сценарий не се случва. При нас се играе по-твърдичко и при такива случаи интензитетът е минимален“, коментира той.

„В България има над 3 400 бензиностанции. Какво ново ще допринесат още стотина бензиностанции“, запита Овчаров и посочи, че чисто количествено нищо няма да се промени. „Навсякъде в Западна Европа голяма част от бензиностанциите са държавни, а ако ги сравним с българските цени – те са по-високи“, обясни бившият икономически министър.

Над 70% от данъчните складове са собственост на една група. Ако държавата иска по този начин да гарантира вноса на горива, това е добър ход, оцени обаче Овчаров, но допълни, че и „от тази трънка кой знае какъв заек няма да изскочи“.

По отношение на намаляване на ДДС-то на 9% за ресторантите, туризма и книгите, Овчаров отбеляза, че истината е по средата – и премиерът Бойко Борисов, и финансовият министър Владислав Горанов са прави сами по себе си. Решението за диференцирани ставки на ДДС-то е правилно, но въпросът е дали тези сектори трябвало да бъдат първите с диференцирани ставки, изтъкна Овчаров. Нека да не забравяме, че с ДДС в България се събират над 40% от данъчните приходи, напомни той.

Според него много трудно могат да бъдат изчислени загубите от намаляване на ДДС-то. По този начин се затваря една врата и се отваря друга, посочи Румен Овчаров.

.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram