Умъртвяват 6000 патици във фермата край Раковски

Умъртвяват 6000 патици във фермата край Раковски заради птичия грип, съобщиха от bTV.

Припомняме, че 17 февруари Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира първо огнище през 2020 година на Инфлуенца по птиците в България.

Националната референтна лаборатория към НДНИВМИ потвърди огнище на високопатогенна Инфлуенца H5N8 в животновъден обект за отглеждане на патици в гр. Раковски, обл. Пловдив.

Според собственика, още в петък са били потвърдени резултатите. Той коментира, че има съмнения откъде е тръгнала заразата. По неговите думи се внасят патици от Унгария и именно така е станало заразяването.

В 3-километрова зона се въвежда предпазна мярка. Това означава, че всички ферми, които са около 25, подлежат на проверка.

Въвежда се и т.нар. наблюдателна зона. Тя е в 10-километрова зона. Там има общо 24 ферми. Така общо под наблюдение ще са около 50 ферми. Там има около 170 000 патици и около 130 000 кокошки.

Собствениците на фермите в съседство се притесняват и техните птици да не бъдат умъртвени. Все още нямат информация от БАБХ.

Според д-р Александра Митева от БАБХ, умъртвяването на птиците е единственият начин за овладяването на проблема.

Няма опасност от разпространението на заразата, както и за потребителите на птиче месо, успокои Митева.

Тя обясни, че зоните са създадени за ограничение на заразата. Като допълни, че ще има проверка от страна на ветеринарните власти с оглед на ранно откриване на инфектирани птици и бързо отстраняване на едно евентуално заболяване

В края на 2019 г. към днешна дата 8 държави в ЕС са засегнати от птичия вирус. Касае за ново навлизане, а не за стационарна инфекция. Най-вероятно миграцията на дивите птици е допринесла за навлизането на птичия грип на територията на ЕС, предположи Александра Митева.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram