Уличеният в нацистки уклон човек на ВМРО няма да е общински шеф

0
198

Предложеният за нов член на съвета на директорите на столичното общинско дружество „Столичен автотранспорт“ Георги Желязков се е отказал сам да влезе в управителния орган на дружеството, стана ясно по време на извънредното заседание на комисията по местно самоуправление в Столичния общински съвет. Желязков е изпратил писмено уведомление за решението си, в което е посочил, че не иска да се превръща в причина за уронване на авторитета на общинската фирма. 

Вчера стана ясно, че Желязков е участвал в прояви на нацистката организация „Кръв и чест“.  Общински съветници от опозиционната група „Демократична България“ показаха снимки, на които мъж, приличащ на Желязков, позира пред знаме на „Кръв и чест“. На друга снимка  човек, за който също се твърди, че е Желязков, участва в събитие на организацията на връх Шипка. „Кръв и чест“ е в списъка на забранените неонацистки движения в Германия.

“Общинското дружество „Столичен автотранспорт“ ще търпи имиджови щети от избора на Георги Желязков за член на управителния му съвет“, коментира Владислав Панев от „Демократична България“. Той припомни, че неотдавна в автобус на градския транспорт е имало екцесия. „Само преди десетина дни в автобус беше извършено насилие, вероятно от привърженици на тази идеология. Явно Желязков ще координира насилието в качеството си на директор“, заяви той.

Панев предложи кандидатурата на Желязков да се гласува отделено от тази на останалите предложения за нови членове на бордовете на общинските транспортни фирми „Столичен електротранспорт“ и „Метрополитен“. Предложението бе прието, но при разделното гласуване Желязков събра необходимия вот благодарение на гласовете на коалицията ГЕРБ-СДС и на ВМРО.

Както „Сега“ писа, в понеделник името на Желязков бе лансирано за шеф в „Столичен автотранспорт“ от председателя на транспортната комисия Карлос Контрера от ВМРО. През 2015 г. Желязков бе кандидат на ВМРО за кмет на столичния район „Изгрев“, като на изборите получи само 334 гласа или подкрепа от 3,15 на сто. Вчера Контрера заяви, че Желязков със сигурност присъства само на една от показаните снимки. „Аз поемам отговорността за тази и за останалите две кандидатури. За г-н Желязков със сигурност мога да заявя, че не е член на ВМРО. По отношение на снимката на връх Шипка, твърдя, че човекът не е Георги Желязков. За втората ще кажа, че тя вероятно е отпреди 15 г.“, коментира Контрера.

В понеделник Желязков бе утвърден за бъдещ директор в „Столичен автотранспорт“ и от транспортната комисия. Така управляващите в София – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-“Атака“, продължават с практиката да обновяват управителните съвети на общински дружества без конкурс и при само един предложен кандидат за мястото. Освен него за нов представител на общината в „Столичен електротранспорт“ бе посочен Кирил Георгиев, а в „Метрополитен“ – Ангел Джоргов. Предстои двамата да бъдат гласувани на започналото заседание на Столичния общински съвет. Що се отнася до автобусната фирма, там ще бъде удължен мандатът на досегашния член на управителния съвет, чийто място трябваше да заеме Георги Желязков. 

Човекът, за когото „Демократична България твърди, че е Георги Желязков, пред знаме на „Кръв и чест“.

Сега

Коментари от Фейсбук