Удължаването на мандата е прoтивоконституционно намерение без прецедент

0
257

Тезата е на председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова, изразена пред БТВ.

Манолова каза, че „управляващите искат да удължат мандата си. Борисов иска да спаси властта си, а не бизнеса и работните места. Подобно противоконституционно намерение и действие е без прецедент в новата българска история. Но от Борисов само това не бяхме видели.“

За тезата си тя се позова на твърдения на министъра на екологията от кабинета на Борисов- Емил Димитров- Ревизоро, който каза, че “ не трябвало да мислим за мандата на парламента като за четиригодишен, че можело да се случи военно или извънредно положение и може да се удължи мандатът с месеци“

Според Манолова, „министърът не е ясновидка, за да знае какво ще се случи тогава, но изявлението му, осем месеца преди изборите, е показателно за намерението да се брани със зъби и нокти до последно това управление“. Тя допълни също, че ГЕРБ правят и юридически консултации по намерението си за удължаването на мандата.

Според нея причината за това е, че се очакват сериозни европейски средства за възстановяване на икономиката след кризата с коронавируса.

Другите държави започнаха да излизат, а ние продължаваме на задна скорост, подчерта Манолова.

Тя категорично заяви, че се „появява се нова политическа сила – гневът на българските граждани. Наесен ще има народно недоволство. Предстои есен на глада и на торнадо от гладни бунтове. Хората обедняват, фирмите фалират, а държавата няма мерки за подкрепа“.

Коментари от Фейсбук