Тристранката одобри актуализацията на бюджета – предвидени са пари за тежка Ковид вълна

0
718
Парламентарни избори 2021#

Тристранният съвет одобри днес на извънредно заседание актуализацията в държавния бюджет, бюджета на държавното обществено осигуряване и на НЗОК. Липса на консенсус има само по част от бюджета на Касата, които ще бъдат обсъдени на заседание на НЗОК днес следобед.

С промените се предвиждат 2 милиарда повече приходи и допълнителни разходи от 1,8 милиарда лева, които ще дойдат от по-високи постъпления от данъци, акцизи и осигуровки, съобщи социалният министър Гълъб Донев. Предвидено е леко понижение на бюджетния дефицит от 3,9 на 3,6 на сто.

Сред основните промени в актуализацията е увеличението на пенсиите с 12,5%.

Актуализацията е изчислена при допускане на нова тежка Ковид криза, посочи финансовият министър Асен Василев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че синдикатът подкрепя актуализацията, защото тя съдържа увеличени разходи за бизнеса, заетост, за социални и здравни плащания, като в същото време не отрязва други разходи.

Героят на днешния ден е българският бизнес, който осигури парите, които НАП любезно събра, коментира на свой ред Радосвет Радев от Българската стопанска камара.

Актуализацията на бюджета подлежи на гласуване в парламента. Стои въпросът дали следващото правителство ще има същата визия за бюджета. Първоначално предложеният за министър-председател от ИТН Николай Василев, например, обяви на пресконференция, че не е необходима актуализация на бюджета.

Гълъб Донев призова хората да се ваксинират още сега, за да се избегне нова тежка Ковид криза.

Какво предвижда актуализацията

Пенсии

Увеличение със средно 64 лева на пенсионер от 1 октомври – с 12,5%. Социалната пенсия да бъде увеличена с около 22 лева и да стане 170, минималната – 340 вместо сегашните 300, а максималната да е 1500 вместо 1440, предвиждат промените.

Освен това, над 400 000 пенсионери, които получават пенсия под линията на бедността (която е 369 лева – б.р.), ще получават месечна добавка, допълваща размера на пенсията им до тази сума.

Променя се прилаганата тежест на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула. От 2019 г. тя е 1,2%. Предвижда се да стане 1,35%. 

НЗОК

Актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса няма да бъде съгласувана от Министерството на финансите в този вид, каза служебният министър на финансите Асен Василев по време на заседанието. По думите му в този бюджет липсват 14 млн. лева за администрирането на ваксини, които са предвидени да бъдат в бюджета на НЗОК. Освен това допълнителните 3 млн. лева, които са за допълнителна администрация, според финансовото министерство, не трябва да бъдат включени в бюджета, предаде БТА.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев представи актуализацията на бюджета на касата. Той посочи, че в промените на бюджета се предвиждат постъпления в размер на 134,5 млн. лева от здравноосигурителни проходи. В това число влизат здравноосигурителни вноски – 105 млн. лв. и трансфери за здравно осигуряване – 29,5 млн. лева. „В проекта се предвиждат следните преразпределения на средствата в разходната част, които са приети от Надзорния съвет на НЗОК. В текущите разходи средства в размер а 13 милиона лева, разпределени по следния начин: за разходи за персонал – 3 млн. лева. Мотивите са, че в бюджета на НЗОК са предвидени разходи за персонал в размер на 56 милиона“, обясни Салчев. Той добави, че за издръжка на административни дейности са необходими 10 млн. лева.

Източник: Оффнюз

реклама