Теодор Славев: Протестът не поиска хора от чужбина с 4 езика и кадри на НДСВ

0
863
Парламентарни избори 2021#

Усеща се опит за подмяна на протестните искания и то от политическото представителство на хора, които бяха на улиците. Това каза пред БНР политологът Теодор Славев. „Протестът имаше две основни искания. Той не поиска хора от чужбина с четири езика или стари кадри на НДСВ. Той поиска оставка на Борисов и оставка на Гешев“, каза Славев.

При представеното от Слави Трифонов като приоритети и персонален състав второто искане на протеста липсва много гласово и се получава разминаване, допълни той.

Диалогът между политическите партии е доста затруднен, коментира политологът. Това се случва на фона на ниската избирателна активност и електорална умора.

„Хората усещат, че политиците не искат да ги включват в някакви форми на дебати, че ги пренебрегват. Избирателят остана пренебрегнат. Той внесе водещият дебат по същество. В този смисъл трети избори за парламент, четвърти за годината, биха били много рисков фактор при това фрагментирано общество.“

Първият сценарий е да мине правителството на „Има такъв народ“ и това изглежда възможно, смята Теодор Славев. По думите му „Борисов предпочита Радулов за вътрешен министър, отколкото Рашков“ и по-скоро би подкрепил каквато и да е форма на правителство, отколкото да задържи служебното.

„Това може да стане не с пряко гласуване „за“. Може да стане с невлизане в зала, намаляване на кворума. Няма да се изненадам други групи да подкрепят – ДПС, няма да се изненадам част от групата на ИМВ също да подкрепят.“

Вторият вариант според Славев е да се предложи нов кабинет с мандатоносител и медиатор между партиите трета политическа сила, която и да е тя.

„Тук може би на БСП ще й е по-трудно да състави, отколкото на „Демократична България“, но ако проявят и двете някаква култура, би могло да се получи и там вече ще има идеологически разговор.“

По Конституция първо ще трябва да тестваме първия вариант – правителството на Трифонов, отбеляза Теодор Славев. Той е на мнение, че лидерът на ИТН доста рязко е скъсал с линията на Радев, представена в политиките на служебното правителство.

Източник: Фрог нюз

реклама