Стефан Янев учредява партията си утре

Бившият служебен премиер и бивш министър на отбраната ген. Стефан Янев събира в столичния хотел „Рейнбоу плаза“ в събота сутринта 750 души за учредяването на партия, съобщи Епицентър.бг.

На 3 март пред храм-паметника „Рождество Христово“ в Шипка Янев призна, че ще прави политически проект. „Като му дойде времето, ще го обявим (политическия проект – б.р.) и ще кажем на хората какво искаме, но първо ще чуем и тях“, каза тогава той. това стана два дни след като парламентът гласува оставката му като военен министър. Ден по-рано тя бе поискана от премиера Кирил Петков заради отказа на Янев да нарече „война“ конфликта в Украйна.

По-рано в петък режисьорът Нидал Алгафари коментира пред БНТ, че в събота бившият служебен премиер ще се създаде партия, която е много близка до президента. Според него един от основните съратници на Янев във формацията ще е вътрешният министър Бойко Рашков.

Алгафари видя и връзка между учредяването на новата формация и ареста на Бойко Борисов.

Какво по-добро за една партия с националистично патриотичен апломб от това да се арестува Бойко Борисов, запита Алгафари.

След изказването на Стефан Янев на 3 март, че ще прави политически проект, започнаха спекулации за това как ще се казва новият политически проект. Сочеха се два варианта – „България над всичко“ и „Единна България“. Появиха се и публикации, в които проектът на Янев се наричаше „президентски“, говореше се, че към него с формацията си Изправи се.Бг ще се присъедини и Мая Манолова.

Няколко дни по-късно Янев заяви, че ще участва в партия само с подходящите хора без вождизъм.

„Въпросът с партията е много особен и започвам да усещам вече, че има внушение в медийното пространство. В българския дневен ред като че ли на мода е вождизма и всеки да каже „аз, аз, аз ще правя, аз ще…“, но моето скромно разбиране е, че партия се прави от хора. Когато едни хора търсят политическо представителство, когато едни хора търсят единомислие в тяхната визия за развитие на държавата като начин за решаване на определени проблеми, те се събират и правят партия. Ако аз успея да намеря такива хора да се включат в този процес, може би бих участвал в такава партия, но нека да не говорим с „аз“, а да говорим за „ние“, когато се стигне до този момент“, коментира Янев.

Бившият военен министър отбеляза, че няма да откаже да бъде лидер на такъв проект, ако тези хора го изберат.
По думите му в политическия проект „тези хора преди всичко трябва да обичат България“.

19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram