Стефан Янев: Споделям съмненията за „Джемкорп“, коалицията се управлява през мобифоните

„Правителствената коалиция се управлява през мобилните телефони“. Това каза пред БНР служебният премиер в периода май-декември 2021 г. Стефан Янев, бивш министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков и бивш служебен премиер

Той подчерта, че в самата коалиция механизмите за взаимодействие не работят.

Според Янев изгонването на посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова е крайна мярка: „Никой посланик няма право да се меси във вътрешните работи на една държава. Въпросът е на преценка дали с изказвания и с действия посланикът се намесва във вътрешните работи или това е емоционална оценка на някого. В случая говорим за една емоционалност в поведението и фриволност на съответния вицепремиер (Асен Василев – б. р.), който е казал това. Тази комбинация на емоционалност и фриволност не е никак добре в поведението на държавник“.


Той прогнозира, че след евентуално изгонване на руската посланичка двустранните отношения между България и Русия значително ще се влошат.

„При вземането на решение за военна помощ за Украйна от българския парламент е важно се калкулират какви са възможните ефекти след това, преди всичко в икономически план“, смята Стефан Янев и категорично заяви, че с предоставянето на военна помощ България става част от конфликта: „Рисковете са непреки от военна гледна точка, но преки – от гледна точка на икономическите последици“.

Според него България има нужда от още изтребители, но сега и веднага.
„Необходимо е да се мисли сега и веднага за нови самолети, които не е задължително да бъдат Ф-16, защото ни трябва междинно решение“.

По думите на Янев с приемането на Плана за възстановяване се дава зелена светлина да се харчат парите, предвидени в него: „Дали ще потекат реки от мед и масло – това не е точният въпрос, защото това финансиране далеч не е гарантирано на базата на представения проект, както е в момента“.

Стефан Янев обяви, че споделя съмненията, възникнали с компанията „Джемкорп“, която предлага „проекта с т.нар. батериен парк“. По думите му има и допълнителна информация, която потвърждава споменатите факти, пораждащи съмнения: „Ако се потвърдят официално, най-вероятно ще бъде спряно финансирането от ЕК за този проект“, прогнозира той.

„За позицията на премиера Кирил Петков за РСМ показва непознаване на проблема – непознаване на историческата част и неразбиране на перспективата, която стои оттук нататък. Бързането е под външно въздействие, което не е в националния ни интерес“, коментира бившият служебен премиер.


Исканата оставка на шефа на НСО Янев определи като свръхконцентрация на власт в ръцете на министър-председателя Петков./Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram