Стефан Янев: Няма риск за зимното поддържане на пътищата

Служебният премиер Стефан Янев е разпоредил още в понеделник да бъде създадена работна група, за да стане ясна формата, под която ще се извършва зимното поддържане и разплащането на вече извършените дейности. Това стана ясно след срещата на служебния премиер Стефан Янев в Министерски съвет с ръководството на Българска браншова камара „Пътища“, предаде репортер на Novini.bg.

Готовността за протестните действия остава, но докато съществува и минималната възможност за диалог, ще призовем нашите членове да не провеждат протестни действия, обявиха от Камарата.

Служебното правителство не е спирало да мисли от първия си ден до днес по този казус, заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Ние установихме похарчен бюджет на АПИ за текущ ремонт в размер и поддръжка в размер на 382 млн. лева до края на април, а възложени работи за текущ ремонт и поддръжка за 1.5 млрд. лева От първия ден до днес не сме спирали да се занимаваме с този казус. Установихме няколко проблема, на които вие всички сте свидетели. Първият проблем – осигуряването на тези средства за доплащане на извършени дейности от нашите български строителни фирми, се опитахме да представим в Народното събрание, да получим санкция, че имаме право да разплатим извършените дейности. Не получихме такова одобрение. Вторият проблем е да осигурим средства за зимното почистване през актуализацията на бюджета, чрез огромните усилия на служебното правителство, на премиера и на финансовия министър Асен Василев и с подкрепата, разбира се на Народното събрание, са осигурени около 100 млн. лева за зимното поддържане. Третият въпрос, по който ние работим дългосрочно в регионалното министерство е, че ако на нашата държава годишно са ѝ необходими над 1 млрд. лева за текущ ремонт и поддръжка на пътищата, смятаме, че това трябва да бъде заложено в бюджета за 2022 г. Такива са данните за последните 4 г. Това ще намали стреса в нашите пътностроителни фирми от началото на годината до края да очакват дали ще има резерви, министерски постановление, дали ще се заплати тяхната работа. Смятаме, че това ще донесе спокойствие и сигурност на всички граждани, че тези необходими важни ремонти за цялата пътна инфраструктура, всички ние ще ги получим, без никой да се притеснява кое правителство е на власт, коя партия или коалиция е спечелила изборите, посочи Комитова.
Няма да има риск за зимното поддържане на пътищата, увери служебният министър на финансите Валери Белчев.

Благодарение на актуализацията на бюджета няма да има стрес върху ресурса, ще има достатъчно средства, за да може да започне подготовката за зимния сезон. Така че краткосрочният проблем в тази посока може да се счита за решен. Втората добра новина е, че имаме конструктивен диалог с браншовите организации, така че ще имаме възможност да продължим заедно планирането за следващата година, за следващия бюджет. Третата добра новина е, че сформирахме работна група, която да отстрани някои неточности в правилата, някои условности и да намери правилната форма, която да ни позволи оттук нататък да стъпим върху една по-стабилна основа за съвместна работа. Изключително съм удовлетворен от позитивния диалог и вярвам, че в рамките на много кратко време ще сме способни да произведем една по-стабилна атмосфера за сътрудничество, каза още Белчев.
/КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram