Среща на живо и подаръци са предлагали непознати на около 21% от децата

Над 50% от децата използват социалните мрежи по минимум пет пъти на ден.  Kласацията оглавява ТikTok, следван от Snapchat и Facebook.

Това сочи проучване на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Черноморска академия за сигурност. Анкетирани са 1273 ученици в шести, седми и осми клас на територията на община Варна.

25% от децата прекарват пет и повече часа на ден в интернет, докато 70% са в онлайн пространството между един и три часа.

Над 80% от учениците посочват, че са информирани с настройките за поверителност, като 38% от тях научили от родителите си. 62% от анкетираните деца споделят, че обсъждат с родителите си как да сърфират безопасно, докато 20% говорят само с приятели по темата.

Ако се почувстват застрашени или тормозени в интернет пространството, 77% от учениците посочват, че ще се обърнат към своите родители, а 10% биха се обадили първо на Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД. Сами ще се опитат да се справят близо 12%.

Проучването сочи, че 75% от децата не са изпадали в ситуация на дискомфорт в интернет, 14% са били жертва на кибертормоз, от които 9% все още биват тормозени, въпреки че са сигнализирали институциите.

Около 90% от анкетираните като онлайн тормоз определят публикуването на злепоставящи снимки и видеа. Половината добавят към това изнудване и разпространяване на слухове. 552 деца споделят, че са попадали в чат, където се използва нецензурна реч, 493 са ставали свидетели на грубо поведение в интернет, а 230 ученици са обиждани относно външния им вид.

Снимка 599768

Източник: iStock

От проучването става ясно още, че 55% от децата играят онлайн с непознати, а 66% посочват, че са получавали покани за приятелство от хора, които не познават. На 22% от учениците непознати са им предлагали да се срещнат на живо, а 21% са получавали предложения за подаръци отново от хора, които не познават.

34% от анкетираните имат познати, които са с фалшиви профили в социалните мрежи, а същият процент деца признават, че самите те са обиждали други техни връстници онлайн.

Чрез мобилен телефон сърфират близо 100% от учениците. Всички посочват, че следват най-вече актуалните за тях инфлуенсъри и ютубъри.

Това е второто проучване за безопасност в интернет сред ученици, което ДАЗД заедно с Черноморска академия за сигурност провеждат. Миналата година същото бе проведено и в София.

Положителна тенденция се отчита между двете проучвания, като 4% повече от родителите коментират с децата си настройките за поверителност и се грижат за това.

Наблюдава се и увеличение с 6% при децата, които заявяват готовност да говорят с родителите си и да сигнализират, ако бъдат тормозени онлайн. Отчита се и близо 4% по-малко деца жертва на онлайн тормоз, сравнение с данните от преди близо година.

Като една от причините за това Черноморска академия посочва програмата „Киберзащитници“, която е с участието на ДАЗД. Тя е създадена да повиши информираността на обществото за превенция на кибертормоза срещу деца в мрежата. През настоящата година предстоят проучвания с деца по темата за кибертормоза и в други области на страната.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram