„Смартматик“, доставила машините за гласуване, е разследвана в скандал с подкупи за $4 млн.

Мултинационалната компания за машини за гласуване „Смартматик“, която достави такива машини и в България, е разследвана в схема за подкупи във Филипините. Според съдебни документи, разкрити от CNN, Министерството на правосъдието на САЩ е повдигнало обвинения за пране на пари срещу бившия филипински изборен администратор Андрес Баутиста, който е обвинен – заедно с неназовани ръководители на „Смартматик“ – в незаконни финансови транзакции.

Обвиненията, отправени срещу „Смартматик“, предполагат опити за насочване на 4 милиона долара към Баутиста.

Според говорителя на „Смартматик“ Самира Саба във Флорида компанията „никога не е печелила проект чрез незаконни средства“, а твърденията по случая „Баутиста“ „не са свързани със сигурността или целостта на изборите на „Сматматик“.

Според документите за обвинението, „мръсни средства“ са били използвани от ръководителите на „Смартматик“ чрез „фалшиви договори“, за да улеснят предполагаеми подкупи. Съучастниците са обвинени, че са „причинили или опитали“ да насочат 4-те милиона долара към Баутиста „в нарушение на законите на САЩ за пране на пари“.

Баутиста е възложил договори за 199 милиона долара на „Смартматик“ за около 94 000 машини за гласуване и за справяне с резултатите от президентските избори във Филипините през 2016 г.

Държавният служител отрича обвиненията.

„Не съм искал, нито съм получавал пари за подкуп от „Смартматик“ или друга организация“, заяви той в социалната мрежа X (преди Twitter), добавяйки, че изборите, за които е отговарял, са били „приветствани“ от наблюдателите като „най-добре управляваните“ във филипинската история.

Той също така казва, че ще „отговори на предполагаемите обвинения в подходящия форум и време“ на наказателните обвинения, които бяха повдигнати във вторник.

Както отбелязва CNN, „новите твърдения за корупционни чуждестранни сделки могат да засилят защитата на Fox News и другите съюзници на Тръмп, които в момента се борят със „Смартматик“ в съда. Те биха могли да твърдят, че не твърденията им за изборите през 2020 г. са причинили загубата на бизнеса на „Смартматик“, а по-скоро репутацията на компанията е била опетнена от предполагаемото престъпно поведение на някои от нейните служители“.

Поддръжниците на Тръмп обвиниха компанията, че е манипулирала избрните резултати на предишните президентски избори чрез машините за гласуване в полза на Джо Байдън. „Смартматик“ заведе дело за клевета срещу тях, твърдейки, че с твърденията си са разрушили бизнеса на компанията.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram