След юли трябва да спре употребата на сламки, клечки за уши, дръжки за балони

0
2885

Междуведомствена група ще обсъди ограничаване на употребата на някои пластмасови изделия. В Министерството на околната среда и водите вече е създадена междуведомствена експертна работна група. Консултации по изготвения проект ще се проведат в периода април-май. Това заяви заместник-министърът на околната среда и водите Славея Стоянова пред БНР.

В забранения списък попадат пластмасови чинии и прибори за еднократна употреба, каквито са клечките за уши, сламките и дръжките за балони. Евродепутатите забраниха пластмасовите сламки, торбички и клечки за ушиВ опит да се спре замърсяването на океаните

Според Европейското законодателство до юли държавите членки трябва да преустановят продажбата на изделия, за които съществуват екологични алтернативи.

Изготвянето на нормативните промени ще бъде съобразено с крайния срок, увери Стоянова.

Европейските правила налагат и нови цели за рециклиране и повече отговорност за производителите. Еколозите настояват за решителни действия от страна на отговорните институции.

Данита Заричинова от Сдружението „За Земята“ обясни, че ще продължават да настояват за включването на тази директива в България и за нейното изпълнение и контрол.

Нюз бг

Коментари от Фейсбук