Скандал! Петков внесе оферта за нови 8 F-16 на чертеж. Министрите на БСП напуснаха заседанието!

В последния ден на Министерския съвет гръмовен скандал разтърси правителството на Кирил Петков.

Министрите от БСП напуснаха демонстративно заседанието на кабинета в четвъртък, обяви на специално свикан брифинг вицепремиерът в оставка и лидер на социалистите Корнелия Нинова.

Тя обясни, че решението им е било продиктувано от неочаквано внесено от премиера и военния министър предложение за закупуване на нови 8 броя изтребители  F-16 (също на чертеж) и нежеланието им да участват в дискусия по тази тема и взимане на решение.

„Сега научихме за получената оферта. Смятаме, че такова решение в момента е вредно за България, защото се намираме в няколко кризи”, заяви Нинова. И определи обсъждане на тази тема в момента като „абсолютно недопустимо”.

„Днес, тук се говори за закупуването на нови 8 броя самолети F16. Не желаем да участваме в дискусия на вземане на такова решение. Смятаме, че в момента народът се нуждае от тези пари, за да оцелее през зимата и да преведем България през кризата. В този момент най-малко е необходимо България да прави инвестиционен разход за оръжия“, заяви ядосано Нинова на брифинга в МС.

Не знаем как ще оцелят хората зимата, а тръгнали да купуват нови самолети, коментира още тя.

„Още по време на заседанието заявихме, че го напускаме. Намираме, че този разговор и решение сега е вредно за България. Намираме се в няколко кризи – икономическа, социална. Липса на визия какво ще се случи в следващите месеци и как ще се развият икономическите, социалните и енергийните въпроси в Европа и България. Смятаме, че да се обсъжда в момента нов инвестиционен разход в какъвто и да е размер за нови 8 броя F16, за нас поне е абсолютно недопустимо. Затова всички министри на БСП напуснахме заседанието на Министерски съвет и няма да участваме повече в него“, заяви Корнелия Нинова.

„Проектът за инвестиционен разход няма как да бъде одобрен в рамките на това правителство“, заяви на брифинг министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков. 

„Оттук нататък този проект остава да бъде одобрен и придвижен от служебното правителство“, коментира Заков. 

„Офертата е пристигнала, Военновъздушните сили провеждат анализ. Вчера идентифицираха 32 линии от договора, по които те имат определени въпроси. Линии, по които трябваше да има яснота още в периода, в който са водени разговори. Тази яснота трябва да бъде постигната с американската страна, което ще наложи допълнително разговори и видеоконферентни връзки, за да се изяснят неясните моменти“, обясни военният министър за текущото състояние на проекта. 

Той изрази надежда да остане политическата воля този проект да бъде завършен, тъй като е важен за Военновъздушните сили (ВВС) и за Българската армия.

„Това е проектът, който вкарва Военновъздушните сили в 21 век. Дали това ще се случи, зависи от мнозинството в следващия парламент“, коментира още той. 

Драгомир Заков допълни още, че настоящото правителство е постигнало безпрецедентни условия за България в разговорите с американската страна.  По думите му договорено е „първата вноска за 2025 г. по евентуален втори договор да бъде отлагана от България до момента, в който дойдат първите самолети. Ако има забавяне, ние да можем да забавим и нашата вноска“. 

Епицентър.БГ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram