Сидеров поиска от президента одит на „Информационно обслужване“ и премахване на мъртвите души

Да се направи одит на държавната „Информационно обслужване“ АД и да се премахнат мъртвите души от избирателните списъци. За това настоя лидерът на „Атака“ Волен Сидеров на срещата при президента Румен Радев на консултациите за предстоящите парламентарни избори. Тримата представители на партията – Сидеров, Павел Шопов и Десислав Чуколов се появиха без предпазни маски в залата на президентството.

„Ние като стари и опитни политици, ще хванем бика за рогата, затова започваме със същественото – това, че в момента в България има около 600 хиляди фантома или мъртви души. Навремето като редактор на „Демокрация“ 1990-1991 г. публикувах статия на проф. Михаил Константинов и неговия тогава съавтор Николай Вълчанов, той говореше за около 500 хиляди фантома“, обърна се към президента Сидеров.

Той представи официална статистика на НСИ и ЦИК, която показва разликата в броя на избирателите.

„Излиза, че ЦИК представя близо 600 хил. повече гласа от реално съществуващите. Тогава какво правим? Какво значи да говорим за датата на избори и общи принципи, които са морални и етични, ако имаме това разминаване в числата“, продължи Сидеров.

„Аз ви призовавам, вие можете да бъдете гарант за честността на тези избори. Нашата идея е да направим одит на държавното акционерно дружество „Инфо обслужване“. Но там никой не знае как се назначават хората, какъв софтуер се ползва за обработката, защото знаем, че едно време един голям държавник – другарят Сталин е казал, че не е важно кой как провежда изборите, а кой ги брои. Там накрая се обобщават резултатите, с които се казва „те ще влезеш“, „ти няма влезеш“, подчерта Сидеров.

„За нас е важно да се направи одит и борда на акционерното дружество, да се разшири Управителния съвет и в него да влязат представители на опозиционни партии, на граждански движения, тоест да имаме един надзор, защото това в момента е невъзможно. Последните данни, които излизат, са, че са си купили компютри за 25 млн. Какви компютри, за какво, що? Какво ще правят на тях? Ние искаме да има прозрачност“, настоя лидерът на „Атака“.

От своя страна Румен Радев добави, че от президентството са поискали от ГРАО изчистване на проблема с мъртвите души в списъците, но оттам заявили, че това е много труден процес, който можело да се осъществи само след искане на изпълнителната власт.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram