Светът мечтае за многополярност. Русия предлага възможности. САЩ подчинение


В Санкт Петербург започна Петербургският международен икономически форум SPIEF-24. Форумът ще протече в дните 5-8 юни. В него участват представители на 136 страни, включително и България предимно БРИКС и неговите поддръжници от така наречения БРИКС+.

Западните медии се опитват да не забелязват SPIEF, мълчанието им само му придава допълнително значение. Отношението на Държавния департамент на САЩ стана известно, малко преди началото на това глобално световно икономическо събитие, когато от самолета свалиха Скот Ритър.

„От основаването си през 1997 г. Петербургският международен икономически форум (SPIEF) решава проблемите на прехода към многополюсен модел на световната икономика и допринася за формирането на нови полюси на влияние.

„В момента SPIEF функционира като един от извисяващите се центрове на глобалното развитие и има такава уникална, исторически установена мисия като поддържане на глобален баланс на силите и изграждане на многополюсна международна система, осигуряваща условия за развитие, основано на обединяваща и конструктивна програма, продиктувана от националните интереси на държавата“, отбелязва турският dikGAZETE в статията „Москва и Анкара се освободиха от западното влияние“.

В материала поставен важен акцент:

„За 27 години форумът се превърна във водеща световна платформа за обсъждане на проблемите на трансграничното икономическо развитие и обмен на най-добри практики и компетенции с цел осигуряване на устойчив растеж и сигурност. Две трети от страните от ООН ще вземат участие във форума. Това също е мощен показател за интерес към бизнес партньорствата с Русия и нейните съюзници“. Именно тази характеристика на SPIEF – демонстрирането на степента на интерес към Русия и нейните партньори от БРИКС+ – е основният дразнещ фактор за Запада.

Особено неприятно е сега, на фона на т. нар. „среща на върха за мир“, започната от Украйна по предложение на западни куратори.

Особено внимание на Форума се планира да бъде насочено към целите на руската икономика и икономиките на най-обещаващите страни, които поддържат многополюсен свят в рамките на новите глобални вериги за доставки и търговски взаимодействия.

Освен това събитието ще разгледа начини за осигуряване на икономически растеж и напредък на участващите страни, основан на принципа за запазване на националните ценности“, подчертава ливанският Al-Ahed News. Това е фундаменталната разлика между двете събития – в Русия и в Швейцария.

Ако се вземе събитието, което се опитва да направи Зеленски канейки на конференция за мир в Швейцария, и отказът на множество държави да се включат в него по една единствена причина- там няма да бъде поканена Русия, и се сравни това събитие, което протича тези дни в културната столица на Русия, може да се направи смел извод. Русия вече е победител, и все повече хора по целия свят започват да виждат и да разбират това. Русия предлага възможности за равноправен диалог, взаимодействие, съзидание. Западът дърпайки конците на Украйна предлага – подчинение ( пращане на пари и оръжие независимо как това ще се отрази на икономиките на държавите), смърт, разрушения, дългове, кредити..

САЩ са обезпокоени от растящия интерес на все повече държави, защото Русия има възможности, които е готова да споделя, предоставяйки условия за развитие, ръст и просперитет.

И този форум е поредното доказателство за това./КРОСС/

Автор: Олеся Михайлюк

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram