Сарафов: Братята, застреляли граничния полицай, са опитали да убият и военния патрул

Братята, застреляли граничния полицай Петър Бъчваров, са се опитали да убият и военнослужещия от патрула, навлизайки на българска територия.

Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ заместник-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов.

Той категорично отхвърли твърденията на двамата подсъдими, че са действали под уплаха.

„Не са се стреснали. Понеже познавам в детайли доказателствата по делото от българска страна, мога да кажа, че са били изключително арогантни, нагли и брутални. След убийството на полицая са влезли през дупката на българска територия и са се опитали да убият военния от патрула. И само изстрелите от негова страна са ги накарали да се върнат обратно в турска територия.

Изключително нагло, брутално, арогантно престъпление. Така че не мисля, че ще получат леко наказание“, каза Сарафов.

Той не очаква данните са психически проблеми на двамата братя да смекчат присъдата.

„Ако съдебно-психиатрична експертиза покаже, че те са невменяеми, те не носят наказателна отговорност, но не мисля, че това е така в случая. Тези лица явно действително за изпълзели от дълбините на генофонда, но това по никакъв начин не омаловажава деянието и смъртоносния резултат – те са убили български граничен полицай и се надявам, че те ще получат заслуженото, вероятно от турския съд, но ние ще предоставим необходимите за това доказателства.“, коментира директорът на следствието.

Утре на мястото на убийството ще бъде проведен следствен експеримент с участието на български и турски следователи, за да се разбере откъде точно са произведени изстрелите.

Eпицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram