Русия иска пари от България заради спрените доставки на природен газ

Русия иска пари от България заради спрените през миналата година доставки на природен газ. И сега страната ни купува газ от същите търговци, с които е работило и правителството на Кирил Петков. Но тогава не е имало търгове, на които да се предложи най-добра цена и не се е изисквал сертификат за произхода на природния газ.

Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов пред БНТ. По думите му в момента тече кореспонденция с „Газпром“ заради „определени претенции за определени суми“. Заради конфиденциалност Христов отказа да посочи каква е сумата. „Искат да им платим нещо, което смятат, че им дължим. Водим консултации с компетентни юристи. По този договор нещата са под контрол“, уточни министърът. 

Доставките на природен газ бяха спрени през април 2022, два месеца след началото на войната. Русия едностранно реши да промени договора и да поиска плащанията да се извършват в рубли, но това не отговаряше на европейските санкции, наложени заради инвазията. България продължи да подава всеки месец искане за доставка на природен газ по параметрите в сключения договор, но това така и не се случи. В началото на тази година срокът на договора изтече.

Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. Търговците са същите, но са получавали по-високи оферти и е нормално да сключат такава сделка. Същите търговци сега дават много по-добри оферти, отстъпките са до 10 пъти по-големи от тогавашните цени“, каза Христов.

Министърът коментира и евентуалната забрана за доставка на руско ядрено гориво в Европейския съюз. Вчера президентът Румен Радев обяви, че страната ни е готова да наложи вето на подобна санкция от Брюксел.

Логиката на санкциите е, че трябва да наказват този, срещу когото са насочени и ако ние трябва да пострадаме, да си разрушим енергетиката или индустрията, за да направим драскотина на руската енергетика – естествено, такива санкции няма как да ги допуснем, коментира министър Христов. 

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram