Румен Радев държи особено на „Три морета“ – проект, насочен срещу Русия и разделящ ЕС

0
1170
Парламентарни избори 2021#

Хронология на Естонския скандал: Спазвайки военната субординация началникът на Военна болница ген. Мутафчийски уведомява началника на Щаба на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Обажда се и на военния министър Красимир Каракачанов, съобщавайки му, че ген. Петров е с положителна проба за Ковид-19 и го съветва да се самоизолира. Преди това с SMS ген. Мутафчийски уведомява президента и върховен главнокамандващ Румен Радев, че ген. Петров е с положителна ковид-проба. Президентът му отговаря с кратък благодарствен SМS. Адм. Ефтимов също се обажда на Радев и му съобщава за положителната ковид-проба на ген. Петров За същото е уведомен с SМS и секретарят по отбрана и сигурност на президента ген. Стефан Янев. Присъствието на българския президент на срещата по инициативата „Три морета“ не е било задължително, защото тя е била била виртуална. На живо са били само домакините и две делегации – българската и полската. Всички останали – представители те на 9 страни – са били на видеовръзка. Нищо не е пречило Радев също да се включи виртуално. Той обаче настоява да отиде лично, за да приеме за догодина домакинството на инициативата от естонската страна, която се провежда под егидата на президента. Радев държи особено на „Три морета“ – проект, насочен срещу Русия и разделящ ЕС, първо, за да се „сложи“ на американците, и второ – за да използва провеждането ѝ в България като пиар акция.

Радев скрива и от естонския президент Керсти Калюлайд, че ебил в контакт с ковид-заразен, преди да кацне в Талин.

Две институции – Министерство на отбраната и Военно-медицинска академия съобщиха официално днес, че президентът Румен Радев е бил уведомен още в неделя, преди да отпътува за Талин, че бил в контакт с ковид-заразен – шефа на ВВС ген. Петров. 

Това хвърля светлина по „естонския скандал“, който завърши с принудителното прекратяване на посещението на българския държавен глава в чужбина, което се случва за първи път в историята на дипломацията. Удивителното е, че през цялото време на злополучно завършилата му визита в Талин президентът Румен Радев отричаше, че преди да замине за Естония е бил в контакт с ковид-заразен.


Защо Румен Радев излъга? Ето хронологията на събитията, които са в основата на Естонския скандал: 16 октомври, петък  – празникът на ВВС


София. Президентът, министърът на отбраната и висши военни присъстват на церемонията пред Паметника на летеца в центъра на София по случай 108-ата годишнина от създаването на военновъздушните сили. Новоназначеният шеф на ВВС ген. Димитър Петров е в центъра на тържествата, в пряк контакт с върховния главнокомандващ.

Малко по-късно на тържество в резиденция „Лозенец“ в присъствието на президента се провежда и церемония по награждаване на отличените военнослужещи от българските ВВС. На събитието присъстват министър Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, неговият заместник Цанко Стойков, командирът на ВВС ген.-майор Димитър Петров, заместникът му бр. ген. Петьо Мирчев, секретарят по сигурност и отбрана на президента о. з. бр. ген. Стефан Янев, съветникът по военната сигурност на президента бр. ген. Васил Лазаров, съветникът по сигурност и отбрана на президента о.з. полк. Илия Милушев, генерали, офицери, сержанти и цивилни служители от МО, ЩО, ВВС и ветерани – повече от 100 души, между които и военните аташета на страните-членки на ЕС, на САЩ, Русия и други.

Радев държи слово, в което между другото казва: „Сърцето ми остава завинаги с ВВС и с вас. Хората със сини пагони от поколения изповядват една и съща идея – ВВС са кауза, а България е над всичко“. 17 октомври, събота – положителна проба на ген. Петров 


Сутринта началникът на ВВС ген. Димитър Петров проявява симптоми на неразположение и веднага е бил откаран във Военно-медицинска академия, където му правят тест за коронавирус. По обяд става ясно, че пробата му е положителна.


18 октомври, неделя – президентът е информиран, че бил в пряк контакт с ковид-заразен 

Спазвайки военната субординация началникът на Военна болница ген. Мутафчийски уведомява началника на Щаба на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Обажда се и на военния министър Красимир Каракачанов, съобщавайки му, че ген. Петров е с положителна проба за Ковид-19 и го съветва да се самоизолира. 

Преди това с SMS ген. Мутафчийски  уведомява президента и върховен главнокамандващ Румен Радев, че ген. Петров е с положителна ковид-проба. Президентът му отговаря с кратък благодарствен SМS. 

Адм. Ефтимов също се обажда на Радев и му съобщава за положителната ковид-проба на ген. Петров. За същото е уведомен с SМS и секретарят по отбрана и сигурност на президента ген. Стефан Янев. 

По същия начин са уведомени и всички, които са присъствали на тържествата за празника на ВВС – висши офицери и чуждите военни аташета. 


Военният министър Красимир Каракачанов се самоизолира, въпреки че първата му ковид-проба е отрицателна. От МО следят внимателно състоянието на ген. Петров.

Новината, че сред висшите български военни има заразен с ковид се разпространява по всички канали на страните, чийто представители са присъствали на тържествата в чест на празника на ВВС. Партньорските служби са информирани надлеждно, както изискват европейските здравни и военни нормативи.

„След диагностицирането на 18 октомври, неделя, на командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров с COVID-19 всички длъжностни лица, които са били в пряк физически контакт с него на 16 октомври, петък, за отбелязване на годишнина на ВВС, включително президента, министъра на отбраната, началника на отбраната и други висши офицери са били незабавно уведомени от ВМА на 18 октомври, неделя, съгласно националните и ведомствени процедури, съобщи днес пресцентърът военна болница. 19 октомври, понеделник – президентът отлита за Талин, води и 33-членна делегация.


Сутринта военният министър Каракачанов се обажда по телефона на президента Радев и го информира за здравословното състояние на ген. Димитър Петров. Малко по-късно държавният глава отлита Талин, за участие в инициативата „Три морета“. Заедно с 33-членна делегация, съставена от секретари, съветници, бизнесмени, протокол, администрация на президента и десетина журналисти.

Талин. Радев участва в пленарната среща на „Три морета“, като от 11-те президенти на страните от този форум на живо са само българският, полският и домакинята. Останалите са онлайн.След обяд естонският президент изненадващо съобщава, че визитата на Радев е прекратена заради негов контакт с позитивен на коронавируса. 

Новината става водеща за световните агенции.

Лично президентката на Естония г-жа Керсти Калюлайд пише в профила си във Facebook, че са научили за контакта на българския държавен глава със заразения командир на родните ВВС ген. Димитър Петков.

Естонците прекратяват веднага планираната за след обяд визита на Радев в свръхсекретния център на НАТО. Анулирана е поканата на Радев за вечерята на инициативата „Три морета“, както и всичките му срещи за следващия ден като част от официалното посещение в Естония – с президента и съпруга й, с премиера и председателя на парламента.

Наредено е българският президент и цялата му делегация да бъдат карантинирани в местните хотели. 


„Официалното посещение на Румен Радев, предвидено за вторник, е прекратено, тъй като в понеделник следобед стана ясно, че преди пристигането си в Естония българският държавен глава е бил в контакт с COVID-19 положително лице, заявиха говорители на естонския президент“, съобщава „Балтик таймс“.

„След като информацията достигна до Естония, бяха предприети всички необходими мерки и българската делегация беше изолирана в хотел“, пише още изданието.

Информацията се подема от „Ройтерс“, „Интерфакс“, „Юроактив“, като се набляга на факта, че българският президент е пристигнал в Талин след като е бил в контакт с ковид-заразен. 


От пресслужбата на Радев обаче прикриват всичко това.

След публичното изявление на естонския президент, от екипа на Радев пускат съобщение, което се разминава с истината. Те обявяват, че „президентът Румен Радев не е имал контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус“. 20 октомври, вторник  – връщане в София и „активно мероприятие“

Талин. Сутринта българските журналисти, съпровождащи държавния глава, бързат за насрочената среща между президентите Керсти Калюлайд и Румен Радев, четем в репортажа на Костантин Вълков от Дарик радио.

„Докато се подготвяме за срещата, буквално минути преди обявения начален час, гвардейците и духовия оркестър изненадващо се качиха по автобусите си и заминаха. На нас пък ни съобщиха, че срещата се отлага след проведен телефонен разговор между двамата президенти. 

Петдесет и пет минути по-късно на Facebook – страницата на президента на Естония се появи следното съобщение: „За съжаление, трябва да прекратим официалната визита на българския държавен глава, планирана за днес, защото вчера следобед стана ясно, че президентът Радев е имал контакт с COVID-19 позитивен преди пристигането си в Естония. След като информацията пристигна в Естония, всички необходими мерки бяха взети и българската делегация бе изолирана в хотела. По тази причина държавният глава на България не присъства на вечерята вчера по повод инициативата. Тази сутрин говорих с президента Радев и се съгласихме, че предвид обстоятелствата, най-правилната стъпка е да прекратим посещението.”

А в София скандалът тече с пълна сила.

От екипа на Радев обаче отказват информация на медиите. Във ВМА и в МО се чудят защо президентът твърди, че не е имал контакт с ковид-заразен, след като е бил уведомен лично за това от трима души.„Президентът Румен Радев изненадващо прекъсна посещението си в Естония заради контакт със заразен с коронавирус“. Това се разбира от съобщение на естонското президентство, цитирано от Интерфакс. От него става ясно още, че българската делегация на практика веднага след пристигането си е била изолирана в хотела, след като е станало ясно, че Радев е контактувал със заразен, преди да излети за Талин. Веднага са били взети всички мерки за безопасност. Радев не е присъствал и на вечерята в понеделник по повод срещата по инициативата “Три морета” в Талин.

В същото време пресслужбата на Радев съобщават само, че президентът е прекъснал официалното си посещение в Естония поради „сложната ситуация на коронавируса и невъзможността да се изпълнят всички елементи от планираната програма“. 


Българската страна отново прикрива истината за прекратената визита на Радев. Нещо повече – прави се опит да се отрече информацията на президентството на Естония.

“Президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус. По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен”, гласи съобщенето на българската страна няколко часа по-късно, което всъщност заобикаля истината.


Това още повече задълбочава скандала. Дипломатически източници заявиха предЕпицентър.бг, че естонската страна е била шокирана от поведението на българския президент и опитите му да прикрие факта, че преди да пристигне в Талин е бил в контакт с ковид-заразен и не е предупредил за това домакините си. 


Въщност Радев изобщо не е трябвало да тръгва за Естония в понеделник, след като още в неделя е бил надлеждно информиран за положителната проба на ген. Петров, с който той е бил в пряк контакт. 


В 18.30 часа във вторник Радев кацна на летището в София и пред журналисти обяви, че благодари на своите “доброжелатели, които дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите колеги, за моите международни контакти, побързаха зад гърба ми да представят на естонската страна своята версия за контакти с COVID-19”. “За мен това е пример за активно мероприятие”, посочи още президентът. 

И продължи да прикрива истината, твърдейки, че противно на спекулациите, нито той, нито делегация му са били поставени под карантина. Радев посочи, че от началото на кризата с COVID-19 е в непрекъснат контакт с хиляди хора в цялата страна, но стриктно спазва всички здравни мерки и не е имал проблем, тъй като са му правени два ковид-теста и те са отрицателни.

Радев отказа да отговори на въпроси и така и не даде обяснение, знаел ли е, че е бил контактен преди да отпътува за Талин. 


Пътуването на Радев не е било задължително Присъствието на българския президент срещата по инициативата „Три морета“ не е било задължително, защото тя е била била виртуална. На живо са били само домакините и две делегации – българската и полската. Всички останали – представители те на 9 страни – са били на видеовръзка. Нищо не е пречило Радев също да се включи виртуално. 


Той обаче настоява да отиде лично, за да приеме за догодина домакинството на инициативата от естонската страна, която се провежда под егидата на президента.

Радев държи особено на „Три морета“ – проект, насочен срещу Русия и разделящ ЕС, първо, за да се „сложи“ на американците, и второ – за да използва провеждането ѝ в България като пиар акция.

Той е настоявал пред Външно министерство софийското издание на „Три морета“ да бъде догодина през юли, вероятно воден от перспективата  да се създаде подходяща международна среда, в която той да изпъкне като европейски лидер и това да се използва в кампанията му за втори президентски мандат. С оглед на това че догодина има два избора – парламентарни и президентски, от МВнР са изразили становище, че е по-добре софийското издание на „Три морета“ да се отложи с една година. Още повече, че както вървят нещата догодина през юли може и да няма правителство.

Радев се е възпротивил.


Пренебрегвайки всичко това, скривайки медицински факти, за които в Европа няма копромис, президентът Радев не само попадна в конфузна ситуация, но и изложи България.

Проблемът е, че държавният глава явно не разбира, че е проявил не само безотговорност, подлагайки на риск всички, с които е контактувал след петък, но и с откровеното заобикаляне на истината показа изключително ниска политическа култура. 

Източник: „Епицентър“

Гласове