Рокади по върховете в ГДБОП се обсъждат под сурдинка

0
410

Рокади по върховете в ГДБОП се обсъждат под сурдинка в службите за сигурност. Мълвата, че шефът на антимафиотите Ивайло Спиридонов ще бъде сменен, се носи още преди у нас да бъде въведено извънредно положение заради коронавируса. Това съобщиха за Фрог нюз източници от службите.

Според тях именно пандемията е една от причините да не се извършат кадрови промени във ведомството, което се бори с организираната престъпност. В политическите среди упорито се коментира, че две лобита се боричкат да овладеят стратегическия пост. Едното е на т. нар. „Библиотекари“, които искат в стола на директор да седне настоящият зам.-шеф Стоян Темелакиев. Преди да влезе в състава на ръководството, той е отговарял пряко за агентите под прикритие. Като негатив се коментира фактът, че от няколко години в това звено има текучество на кадри. Споделят се и други негативи, които според вътрешни хора,  се отразявали върху ефективността на най-тайното звено в системата на МВР.

За шефското място упорито се спряга и другият от заместниците на Спиридонов- Любомир Янев. Твърди се, че той имал силната подкрепа от кабинета на главния прокурор Иван Гешев. Именно по тази причина болшинството от антимафиотите „залагат“ в негова полза. Преди ГДБОП, Янев е бил полицай в СДВР. Припомняме ви, че след като Спиридонов оглави антимафиотската служба, много голяма част от колегите му в столичната полиция го последваха.

В продължение на пет години, докато Ивайло Спиридонов е начело са ГДБОП, на няколко пъти упорито се коментираше неговата смяна. Не е тайна, че докато главен прокурор бе Сотир Цацаров, той на няколко пъти публично го „захапа“ за липсата на резултати по линия на борбата с корупцията. Все още антимафиотите са убедени, че Спиридонов минава за любимец на премиера Бойко Борисов и това му е спасило „главата“ досега.

Не е тайна, че ГДБОП е една от „любимите“ служби на политиците заради информацията, която се събира в нея. Не случайно когато Пламен Орешарски стана премиер, първата рокада, която бе направена от парламента, бе свързана  това ГДБОП да мине под шапката на ДАНС, а новата мегаструктура  да бъде оглавена от Делян Пеевски.  

Фрог нюз

Коментари от Фейсбук