Розовата индустрия е в шок

„От началото на пандемията поръчките към розопроизводителите от преработвателите рязко спаднаха и не знаем дали този шок няма да продължи и през следващата година. Това е плашещо“, коментира в ефира на телевизия Блумбърг Христо Николов, председател на Управителния съвет на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ).

Той призна, че от началото на годината браншът работи под огромен стрес, имало е проблем с мотивацията на работниците и транспортирането на реколтата.

„Направихме повече разходи за нейното  прибирането. Преработвателните предприятия ни платиха близо 30% по-ниска цена от предходната кампания. Тази година имаше неприбран розов цвят.

Надявам се, че с влизанто в сила на Закона за розата след няколко години да няма подобни ситуации, коментира Николов.

Според него в момента в България преработвателните мощности не съответстват на обема на розовите градини.

Николов очаква правителството да разпредели  близо 1,1 млн. лева в подкрепа на сектора на розопроизводството в България, което се равнява на 20 лева на декар за единица площ. „Тези средства са 10% от ежегодните разходи, които един стопанин трябва да направи в своите розови градини, за да ги поддържа в добро състояние и за да разчита на прилична реколта“, уточни Николов./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram