Рашков: Има завишен миграционен натиск към страната ни

0
849
Парламентарни избори 2021#

„Въпросът за миграционния натиск е изключително важен и е съществен не само за България, това е световен проблем. Ние също обръщаме много сериозно внимание на проблема. Независимо, че сме от 70 дни в министерството, полагаме всички усилия, защото има завишен миграционен натиск“.

Това каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков в парламента, където депутатите поискаха да го изслушат във връзка с нивото на миграционния натиск и нелегалната миграция в България за периода на служебното правителство.

МВР продължава да поддържа готовност за своевременна реакция, ако този натиск нарасне изключително много, допълни Рашков. Той даде пример с Литва, където натискът е 30 пъти повече, отколкото предходен период. Натиск има и срещу Гърция. Мигрантите от Турция навлизат не само у нас, а и на гръцка територия.

„Миграционната обстановка изисква непрекъснато наблюдение и се стараем да го правим. Маршрутът през Югоизточна Европа продължава да е натоварен и да се използва за нелегално преминаване в страните от региона с цел достигане държавите от Западна Европа“, обясни още служебният вътрешен министър.

По думите му миграцията от Афганистан към Иран и Турция продължава да нараства. Очаква се допълнително повишение на този натиск заради изтеглянето на контингентите на НАТО от региона, което ще породи вътрешни проблеми.

В Турция е отчетено рязко покачване на броя на лицата, които незаконно пристигат от Иран. Наблюдава се и повишаване на наплива на нелегални мигранти, изнасящи се от вътрешността на Турция към област Одрин, обособил се като основен пункт за съсредоточаване на мигранти и впоследствие като изходна точка за отправянето им през турско-гръцката граница.

„Концентрацията на значителен брой мигранти на територията на Турция и Северна Гърция е предпоставка за увеличаване на незаконния трафик и към България. Затварянето на балканския маршрут наложи мигрантите и каналджиите да разработват нови методи в търсене на алтернативни маршрути. Увеличаването на миграционния натиск към България се дължи както на подходящите климатични условия през летния сезон, така и на въведените облекчения на мерките срещу коронавируса“, обясни още Рашков.

Съществен фактор е и облекчаването на COVID мерките и в Турция.

През месец юли се отчита нарастване с два пъти на преминалите лица и превозни средства на основните гранични пунктове у нас, което основно се дължи на транзитно преминаване на лица с цел туризъм през нашата територия.

„Контролът не е занижен, защото се натъкваме на множество случаи, при които мигранти се транспортират“, уточни Рашков.

Източник: Фрог нюз

реклама