Радев: Сегашната корупция ни излиза най-скъпо от всичко, в огромни размери е!

0
757
Парламентарни избори 2021#


Сегашната корупция ни излиза най-скъпо от всичко. По-скъпо от избори, по-скъпо от харчовете за Народно събрание. Тя е в огромни размери и с нея трябва да се борим”, заяви президентът Румен Радев.

Той обясни, че за да има избори на 11-и юли, трябва да се изчака до 11 май за издаване на указ за назначаването на служебно правителство.

„Ще направя всичко възможно, така че по възможно най-бързия начин да имаме служебно правителство в сроковете според Конституцията”, добави държавният глава.

Служебното правителство има малък времеви мандат, очакванията към него са огромни, отговорностите са големи и е въпрос на баланс за намиране на най-добрия екип, който да се съчетае по оптимален начин, за да изпълни тази трудна задача, каза президентът в отговор на въпрос за готовността му за състава на бъдещия служебен кабинет и допълни, че служебният премиер се очаква да е „българин, мъж“.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя пред паметника на Незнайния воин в София по повод 76 години от края на Втората световна война в Европа.

„Днес отбелязваме две важни събития, променили завинаги съдбата на Европа и на света“, коментира пред журналисти президентът. Той допълни, че е излишно те да бъдат съпоставяни и да се спори кое е по-значимо, защото „историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите, които го изковаха върху все още димящите погреби на континента“.

Президентът посочи, че не трябва да забравяме зверствата на нацизма и винаги трябва да помним саможертвата на онези, които „изправиха достойно глави в защита на човечеството“. И днес с вицепрезидента сме тук да отдадем почит на всички загинали българи и на живите наши ветерани, заяви държавният глава и напомни за големия принос на България в борбата срещу нацизма – около 12 000 души по фронтовете на Втората световна война.

Помолен за коментар на изказването от вчера на премиера в оставка Бойко Борисов за това, че докато Европа пести, България харчи милиони на ден за Народно събрание, което по думите на Борисов по-добре, че вече е закрито, държавният глава заяви, че „сегашната корупция ни излиза най-скъпо от всичко – по-скъпа от избори, по-скъпа от харчовете за Народно събрание, по-скъпа от всички други разходи; тя е в огромни размери и с нея трябва да се борим“.

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстваха на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция. 

Флагът се подреди до българския трибагреник, след което прозвуча и химнът на Република България.

Издигането на флага на Европейския съюз е част от церемония по повод Деня на Европа. Тя започна с приемане на почетния караул от президента Румен Радев. Държавният глава и върховен главнокомандващ поздрави гвардейците с Деня на Европа, а те му отговориха с вик:“Ура“.На церемонията присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът в оставка и министър на отбраната Красимир Каракачанов, кметът на София Йорданка Фандъкова, народните представители от ГЕРБ – СДС Георг Георгиев и Александър Ненков и други официални лица.
На церемонията имаше и представители на Българската православна църква.

Източник: Епицентър

реклама