Радев отсече: Мерки, за да няма гладни хора, гладният ще излезе на улицата!

Президентът Румен Радев отново призова правителство да вземе бързи мерки, които според него вече дори закъснявали, за да не се допусне да има хора, които мизерстват.
„Да няма гладни хора, защото гладният човек ще излезе на улицата“, предупреди той.

„Редом със здравните мерки трябват убедителни и навремени мерки за борба със социалната и икономическата криза, защото ако няма адекватна реакция ще има последствия“, каза  държавният глава.

Според него има вече някакви мерки, но те не са достатъчни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Изненадващ и пълен обрат! Депутатите се отказаха от заплатите си
Бойко Борисов: Радев ходи като дърта свекърва след нас
Радев за дългата изолация: Мизерията не е спасение от вируса!
Той смята, че обществото трябва да спазва указанията на властите.

„Но не можем до безкрай, докато има вирус у нас, защото вирус ще има и след 13 май, пак ли ще стоим в това положение? Нужно е да мислим сега как управляемо и по-бързо да излезем от това положение“, коментира Радев.

Според него е нужно да се мисли не само за физическото, но и за психическото здраве на нацията.

„Хората, които вземат тези решения са сити хора, но има много гладни. Заради това казвам: „Не чакайте момента, в който гладът ще победи страха“, посочи президентът.

След депутатските призиви и той да дари заплатата си за борба с коронавируса, Радев съобщи, че още преди половин месец е дал цялото си месечно възнаграждение за възрастните хора в община Видин.

„За разлика от депутатите и министрите, които възнамеряват да си дарят заплатите към края на извънредното положение, аз го направих в началото. Дарението трябва да е направено навременно и когато е далеч от камерите, другото е суета и популизъм“, коментира той

Държавният глава призова депутатите сега да си дарят и заплатите за март, както го е направил и той, ако много държат да се равняват по президента.

„Дарителството е осъзнат дълбоко личен акт“, посочи Радев и допълни, че и съпругата му също е дарила 10 000 лева.

А за критиките на премиера Бойко Борисов в края на миналата седмица срещу него, Радев отбеляза, че министър-председателят трябва да се запознае със законите и Конституцията и да прочете, че президентът не може да налага вето върху решение на НС. 

„А от други коментари се въздържам. Гьоте го е казал най-добре – няма нищо по-страшно от активната глупост“, скочи държавният глава, след като Борисов го обвини, че“ върви като дърта свекърва“ след мнозинството. 

Той поздрави специално шефа на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и неговия екип заради това, че са успели за много кратко време на практика да изградят ново отделение. Радев  благодари и на дарителите, които дали над 3 милиона лева на „Пирогов“.

Според него крайно време е да се намеси и държавата по-решително и финансово и организационно преди да свърши пандемията.

„Важно е да запазим живота и здравето на нашите медици и това, че има 30 заразени вече е достатъчно тревожно и аз ще призова да се оборудват с лични предпазни средства всички“, посочи още Радев.

dnes.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram