Радев: Няма да бързам със свикването на НС, нека партиите си говорят

„Сега е време за политическа смелост, не е страшно да се управлява.“ Това заяви президентът Румен Радев в Малта, откъдето заминава за Прага. – „Тези избор не дадоха на никоя партия да управлява сама. Това е ясен знак, че хората очакват намиране на общи решения, защото България има нужда от устойчив парламент“, каза още той.

По думите му тревожното е, че „издигането на нови червени линии след изборите издава страха на партиите да поемат отговорност през зимата. „Искам да ги успокоя, че не е чак толкова страшно, защото само след два месеца служебното правителство изгради стабилна основа, през която редовното правителство да изведе страната през зимата“.

Радев похвали служебното правителство за цената на горивата и за мерките за компенсации на потребителите. Също така посочи, че кабинетът ще внесе и годишния бюджет, и законите по плана за устойчивост. И изтъкна, че е подадена заявката за първия етап на финансиране.

„Служебното правителство разработи липсващата нормативна база, гарантирано е зимното почистване на пътищата и отново има голям инвестиционен интерес към България“, каза той. Той очаквал значителни инвестиции в най-скоро време.

Сега не е време за малодушие и тясно партийни сметки, сега е време да се поеме отговорнoст. Сега е време за политическа смелост.

Той посочи, че ще се съобрази с вижданията на партиите, в отговор на въпрос кога ще свика Народното събрание. Изтъкна че ще има консултации.

Вторичните ефекти от войната се усещат върху всички нас, каза още Радев.

„Енергийните и икономическите кризи чертаят разделителни линии вътре в ЕС. Ние и Румъния не можем повече да бъдем държави, извън шенгенското пространство само, защото някой непрекъснато си измисля критерии. От това губим всички. Не може България да проявява солидарност, българите не сме втора категория европейци и да чакаме по всички КПП-та, коментира Радев и темата дали ще влезем в Шенген.

Президентът Румен Радев говори пред журналисти по време на посещението си в Малта.

Президентът пристигна вчера в малтийската столица Валета за срещата на върха на държавните глави от групата „Арайолуш“. Радев се срещна със своите колеги от формата за политически диалог, който обединява президентите на държавите членки от ЕС с парламентарно управление.

По-късно днес българският държавен глава ще представлява страната ни на първата среща на върха във формат „Европейска политическа общност“, а на 7 октомври в неформалното заседание на Европейския съвет в столицата на Чешката република Прага.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram