Радев: Назначил съм 3 служебни кабинета и те се справиха

„Аз съм доказал, че никога не бягам от отговорност. Назначил съм три служебни кабинета и те се справиха. Сега въпросът не е в служебния кабинет, а парламентарно представените партии да проявя отговорност и дебатите и вотът да бъдат насочени към решаването на интересите на хората“. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Латвия, който е там за участие във форума „Три морета“.

Изобщо преди да говорим за дебатите за гласуване за предсрочен вот, трябва да е ясно, че тук в близките дни и седмици има да се решават много важни предизвикателства от компетенцията на сегашното правителство и на сегашния парламент и те не могат да избягат от тях, смята държавният глава.

Изборите са краен вариант. Разбира се, ако продължава блокажът на институциите и на работата на парламента, изборите са неизбежни, обясни Радев.

Президентът коментира и темата за Република Северна Македония. „Аз наистина се учудвам на представители на правителството, които правят изявления, които не съответстват на реалността и на отношенията правителство – парламент. Трябва да е ясно, че националната рамкова позиция бе разработена и приета с решение на МС през 2019 г. и подкрепена от българския парламент с декларация. Подходът, който е в момента, няма как да работи. Трябва МС в резултат на експертизата на МВнР, ако ще актуализира по някакъв начин, да актуализира националната рамква позиция със свое решение и едва тогава да я изпрати в парламента, но да отразява и предложението на френското председателство, а парламентът да я одобри. Това е пътят, а не обратно както в момента се процедира. Това води до блокаж и невъзможност да се вземе решение“. Радев отново повтори, че органът, който трябва да вземе това решение е Министерски съвет, а парламентът да го одобри. „Това трябва да се знае, да се разбира и да не се спекулира.

Според президента предложенията на френското председателство са най-добрите до момента, те са най-справедливите. От една година настоятелно се борим двустранните въпроси да се издигнат на ниво ЕС, защото това не е просто някакъв двустранен спор за история както се представя. Това са въпроси, които касаят фундаментите на ЕС и след множество срещи нашите партньори разбраха, че там е мястото за решаване на тези въпроси и те вече се залагат в преговорната рамка като подход. Но нека да е ясно – имаме наистина прогрес – промяната на Конституцията на Република Северна Македония, за която настояваме отдавна. И никога не сме говорили за малцинство, а за равноправие на македонските българи заедно с другите народи и това го изискват европейският подход и копенхагенски критерий го изискват. И това условие, което поставяме като най-силна гаранция първо да се промени Конституцията като се впишат българите и едва тогава да започнат преговорите. Това го има като подход. Това е задължително, но недостатъчно условие. Искам да насоча вниманието на българското правителство и парламент – нещата вече на всички наши спорове, на всички наши въпроси, които поставяме за нашето културно историческо наследство, език на омразата и т.н., са в протокола. Нека еспертно се произнесат и НС и МС дали двустранният протокол, който трябва да се подпише от България и Северна Македония, дали в достатъчна степен отстоява българския интерес, защото този протокол трябва да стане част от преговорната рамка и на негова основа да се крадят всички отношения и изискванията на ЕС към Република Севрна Македония към преговорния просец. Това е ключът към справедливото решаване на въпроса. Едно е ясно – към момента няма никакво време това да се случи като вдигане на ветото. А вдигане на ветото означава начало на преговорите. Няма как да стане сега, защото този протокол трябва да бъде приет от българскяи парламент и от парламента на РСМ. Ако се допусне в протокола да има неясноти, то това не е решението.

Г-жа Нинова демонстрира непознание на тези процеси, за които говори, а това е недопустимо за един вицепремиер, който взема важни решение, коментира още той.

Трябва да използваме всички инициативи и инструменти, за да привличаме инвестиции у нас, добави президентът.

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram