Радев към ГЕРБ: Какво внесохте в българската армия за 10 години, за да изнасяте сега?

Какво внесохте в българската армия за 10 години, за да изнасяте сега?

Това попита президентът Румен Радев в процеса на консултациите за съставяне на кабинет с ГЕРБ – СДС.

Основните теми на разговоря бяха предоставянето на оръжие за Украйна, вероятността за съставяне на редовно правителство с първия мандат, бюджетът за следващата година, антикризисните мерки и доставките на газ.

По време на разговорите избухна остър спор между президента Румен Радев и депутата и бивш министър на външните работи Даниел Митов.

Темата бе внесеното от ГЕРБ – СДС проекторешение за предоставяне на оръжие за Украйна, а полемиката предизвика Радев като попита Даниел Митов как вижда предоставянето на оръжие на Украйна.

Бих наблегнал на термина военно-техническа подкрепа, подчерта Митов. Закъсняхме (с предоставянето на оръжие – б.р.), сега трябва да измием този срам, смята депутатът от ГЕРБ.

В сътрудничество с МО трябва да видим какви наличности можем да отделим и естествено, да започнем разговори с нашите съюзници. Следим т.нар. ленд-лиз, но българското правителство трябва да знае какво да поиска по програмите за заместване, продължи Даниел Митов.

Той обърна внимание, че България няма посланик в НАТО.

„България не стои добре в рамките на НАТО и не се възприема като силен член на евроатлантическата общност“, продължи Даниел Митов.

На което Радев светкавично реагира.

„Дали сме силен или слаб член зависи от нашия военен капацитет и от нашата съвместимост. За десетте години, в които вашата партия управляваше, какво внесохте в българската армия, за да изнасяте сега. България закъсня с 15 години с модернизацията на армията„, каза държавният глава.

Митов от своя страна заяви, че разнопосочното говорене от страна на институциите дава основание да ни смятат за слаб член на алианса. Имайки предвид, че кабинетът на Кирил Петков е заемал много проукраинска позиция, докато Радев смята, че даването на оръжие би ни направило страна в конфликта и е опасно за България.

Президентът обърна внимание на това, че ходи на срещите на високо ниво на НАТО и на ЕС и никъде не е чул укор към България.

Няма изискване страните да предоставят оръжие на Украйна, подчерта Румен Радев. И изтъкна, че неговата работа като върховен главнокомандващ е да не допусне намаляване на отбранителния капацитет на България.

„Нямаме новите самолети, нямаме новите кораби, нямаме новите 3D зенитни системи, нямаме новите бойни машини“, продължи със задочните укори към управлението на ГЕРБ Румен Радев.

Затова Десислава Атанасова се намеси в спора, като припомни колко пари за армията са дали трите кабинета на Бойко Борисов. „Да кажете, че над 5,2 млрд. лв. са тотално неглижиране на българската армия, не е коректно„, обърна се към Радев Атанасова. И на свой ред попита колко инвестиционни разходи за отбрана е направило служебното правителство, в което участва Кирил Петков.

Нужно е правителство, което да поеме отговорност в тези трудни времена, заяви в началото на разговорите с ГЕРБ – СДС държавният глава. Президентът припомни, че редица конституционно определени органи са с изтекъл мандат.

„Това, което непрекъснато повтаряте – приемането на еврото, е невъзможно с управител на БНБ с изтекъл мандат“, подчерта Радев.

Вярвам, че осъзнавате, че победата ви на изборите е една огромна отговорност, защото страната е в тежка политическа и социално-икономическа криза„, каза още в началото на консултациите Радев, поздравявайки ГЕРБ-СДС за представянето на предсрочния вот.

„Очакванията към носителите на първия мандат са големи за съставяне на правителство, което да може да поеме отговорност за страната“, изтъкна президента. Той подчерта, че формирането на кабинет ще бъде ключово за дължината на живота на 48-ото Народно събрание.

Президентът попита представителите на ГЕРБ – СДС каква е вероятността за кабинет според тях.

Радев поиска да знае и какво е отношението на най-голямата парламентарна група към държавния бюджет. Запита дали смятат, че трябва да се удължи действието на сега действащия държавен бюджет, трябва ли служебният кабинет да внесе проектобюджет. Сподели и опасенията си, че бюджетът може да се превърне в наддаване.

След няколко избора отново ГЕРБ-СДС сме първа политическа сила. Това го отдаваме отчасти на разбирането на гражданите, че трябва да приключат експериментите в държавата, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС Десислава Атанасова.

Положихме всички усилия, за да има работещо Народно събрание. Парламентът вече работи и се провеждат изслушвания и дебати по закони, изтъкна още тя. Давайки си сметка, че зимата и доходите на гражданите ще бъдат основна тема, както и заявките на някои партии, ние се опасяваме бюджетът за 2023 да не се превърне в сватбарско наддаване, заяви Атанасова.

Според нея е нужно държавническо мислене, за да не се стига до нови предсрочни избори. Атанасова каза, че те приветстват внесения от служебния кабинет проект за придобиване на осем нови Ф-16.

Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката, представи по време на консултациите седемте антикризисни мерки, които ГЕРБ ще внесе в парламента.

Планът за възстановяване и устойчивост трябва да се преразгледа, за изграждането на т.нар. батерии подозираме лобистки интереси, подчерта Добрев.

Той подчерта, че трябва да се сключи дългосрочен договор за доставка на газ и това е залегнало в техните планове. Президентът посъветва ГЕРБ да изтеглят тази точка, тъй като служебният кабинет вече е направил постъпки и е провел конкурс с цел сключване на дългосрочен договор. В него не участват държави и фирми под санкции, уточни Радев.

Има вероятност бюджетната процедура да се превърне в перфектна буря. Затова най-добър е вариантът на удължаване на действието на сегашния бъджет, посочи на свой ред Томислав Дончев, депутат от ГЕРБ и бивш вицепремиер.

„Възможности за сформиране на правителство в рамките на този парламент има. Големият проблем е, че партиите колективно са пропаднали в рововете, които сами са изкопали. Политическият егоизъм е взел връх“, каза Дончев.

„За нас възможният формат е обединение върху принципи и цели. Към момента няма такова мнозинство. Но наблюдавам известни процеси на отрезвяване. Сигурно е едно – ние ще положим всички усилия, най-тежката отговорност е нашата като първа сила. В същото време твърдо вярваме, че парламентарното време трябва да бъде използвано по най-добрия начин“, продължи депутатът от ГЕРБ – СДС.

Държавният глава вече уточни, че няма да бърза с раздаването на мандатите, защото парламентът имало да свърши много работа. Той очаква партиите да поемат отговорност и да не се допуска грешката на последния парламент. Тогава, според президента, въпросът за властта е обсебил цялата дейност на Народното събрание, а парламентът е потънал в скандали. Радев ще провежда консултациите изчерпателно.

Според него възможността за кабинет на малцинството зависи от принципите, но това по думите му в България е изключително трудно.

За Радев българската парламентарна политическа система върви към криза, а начинът да се излезе, е да се върне доверието към парламентаризма.

През изминалите дни се проведоха и консултации на контактната група, натоварена със задачата да се сближат партиите в 48-ото НС с цел съставяне на мнозинство. В разговорите се включиха само ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“.

Работещо, изповядващо евроатлантическите ценности правителство е нужно на България, заключиха Росен Плевнелиев и Соломон Паси, ръководители на контактната група.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram