Радев даде мандата на БСП, за да е сигурен за актуализацията на бюджета

0
1179
Парламентарни избори 2021#


Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на БСП, за да е сигурен, че ще има достатъчно време да бъде гласувана актуализацията на бюджета от 46-ото Народно събрание. Това заяви пред БНР съпредседателят на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов.

„Било е изначално ясно, че няма шанс при третия мандат да се създаде правителство“, смята Атанасов.
По думите му „трябва да стане чудо“, за да може да бъде реализиран мандатът на БСП, при условие че Слави Трифонов заяви, че няма да даде подкрепа.

„Не може да бъде осигурено мнозинство за съставянето на това правителство и всичко оттук нататък е предизборна кампания“, смята Атанасов.

Според него всичко оттук нататък е предизборна кампания и е абсурдно ДБ да участва в кампанията на БСП. „Тази покана малко ми звучи като призовка“, допълни той за поканата на БСП към неговата партия, която била дошла през медиите.

„Лентата беше отрязана миналата вечер, когато Слави Трифонов даде интервю, тоест националната телевизия отиде в неговия офис и той заяви, че няма да дадат подкрепа. Там имаше други интересни неща – той каза, че след следващите парламентарни избори правителство трябва да има на всяка цена и призова към смирение. Аз да питам защо при този парламент да няма правителство на всяка цена, като те са първа политическа сила и имат председател на НС, получиха най-важните комисии в парламента. Защо сега не?“, каза Атанасов.
Според него без никакви преговори и разговори от страна на ИТН е бил сложен на масата „един непригоден състав на Министерски съвет“ и това е „съборило нещата“.

„Аз останах с впечатление, че се правеше всичко необходимо, за да се провали този мандат“, каза лидерът на ДСБ.

Според Атанас Атанасов от ДБ са постъпили отговорно, защото не са допуснали подмяна – „да бъде избран от НС състав на МС, на хора, на които ще им бъдат натискани, образно казано, копчетата да вземат решения.“

„Има златно правило в политиката – подкрепата се търси, тя не се носи на тепсия“, обобщи Атанасов./КРОСС/

реклама