Проф. Огнян Геджиков: Законът за здравето е в нарушение на конституцията

0
452
Проф. Огнян Геджиков
Парламентарни избори 2021#

Нашият парламент показва неуважение към правото. Правото през последните години не е на почит в България, заяви в студиото на „Денят започва с Георги Любенов юристът проф. Огнян Герджиков.

Проф. Огнян Герджиков, юрист, бивш служебен премиер: Този закон за здравето, който сега беше приет, изменения, той също е в нарушение на конституцията и неслучайно президентът е сезирал Конституционния съд, тъй като тези мерки за ограничаване на правата трябва да са единствено и само временни и да се посочва, така както е срокът в закона за защита при бедствия, там е казано до 7 дена и при еди какво си.

Казано само временно нищо не значи, така че тези неща на нашия законодател му обягват, това е може би някаква тънкост даже, много по-дебели неща му обягват, продължи проф. Герджиков.

Герджиков определи като „правен абсурд“ с акт на Народното събрание депутатите да дарят заплатите си.

Проф. Огнян Герджиков, юрист, бивш служебен премиер: Това е личен акт на дарение, всеки депутат може да се откаже от заплатата си, не може с акт на Народното събрание.

Относно приема с оценка от матурата проф. Герджиков каза, че не вижда „нищо толкова страшно в това, защото далеч не е толкова важно как се влиза, важно е как се излиза“.

По думите му нагласата в България е, че който е влязъл, той да излезе, а в големите университети по света входът е широко отворен, обаче изходът е много стеснен.

Проф. Огнян Герджиков, юрист, бивш служебен премиер: При нас до скоро входът беше стеснен, а пък изходът широко отворен. Не че 100% завършват, но твърде голям е броят на завършващите. Няма нищо лошо, ако те действително заслужават това.

По думите му практика в България е студентът да завършва, „за да си плаща своята лепта докрая“.

Пазарният принцип е противопоказен в образованието, той е противопоказен и в медицината. Човешкото здраве не е стока. Включително и в икономиката има нужда от държава, каза проф. Герджиков./КРОСС/

реклама