Проф. Йорданка Стоилова: В България задължителна ваксинация не може да има

0
1815
Парламентарни избори 2021#

В сравнение с предишните коронавируси този се държи наистина ужасяващо, отбелязва епидемиологът

За определени групи от населението в Гърция ваксините срещу Covid-19 може да станат задължителни, но в България това не може да се случи. Това мнение изрази в интервю за БНР проф. Йорданка Стоилова, ръководител на катедра „Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации“ в Медицинския университет в Пловдив и главен координатор на Експертния съвет по епидемиология.

„Това тук не може да стане. Тук „задължително“ – като кажеш думата, и става нещо страшно“, коментира епидемиологът в предаването „Преди всички“.

14-15% от населението е с две дози на ваксината у нас, в Гърция са 40%, посочи проф. Стоилова. Относно малкия процент ваксинирани медици в страната ни тя отбеляза:

„Не желаят. Второто – много медицински персонал – сестри и лекари се разболяха.“

Делта вариантът е в България и няма да ни подмине, подчерта проф. Йорданка Стоилова.

Според нея е нормално е да има разнопосочни мнения за клиничната картина на Делта варианта – както за много леко протичане, така и за тежко протичане. Тя обясни, че лекото протичане става движещ източник на инфекцията.

Правилото е вирулентността на един вирус да отслабва с времето. Би следвало при преминаване през много хора, той да отслабва, но се появяват много варианти – вирусът мутира в нови варианти с различни молекулни особености, поясни още епидемиологът.

В сравнение с предишните коронавируси „този се държи наистина ужасяващо“, посочи Йорданка Стоилова./КРОСС/

реклама