Проф. Витанов: Задава се втора вълна, октомври ще е преходен за епидемията

0
2269
Проф. Витанов

Задава се втора вълна, октомври ще бъде преходен месец, в който регистрираните с коронавирус ще достигнат 30 000, прогнозира математикът от Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

30 000 е сценарият за здравната система, която трябва да бъде подготвена за такъв брой инфектирани, уточни професорът. 

Той коментира още, че ноември ще бъде критичен – в смисъл че трябва да издържим, за да изкараме зимата относително добре. Според неговите прогнози има надежда да минем през сезона с не чак толкова голям брой случаи.

Колко може да издържи здравната система

Не бива новите случаи да бъдат много над 500 на ден, каза проф. Витанов и допълни, че сега болниците могат да издържат 500 новозаразени дневно в продължение на 2-3 седмици.

Той каза още, че процентът на лекуваните в интензивно отделение е един и същ не се очаква броят им да надмине 120 – това е максималното, което се очаква, и системата ще се справи през октомври.

Какво е разпространението на вируса у нас

1 на сто души е носител на вируса у нас в момента, изчисли проф. Витанов. Базовото репродуктивно число е 1,24, което означава, че при 100 преболедували има – 124 новозаразени.

„Един на всеки 100 души у нас в момента е заразен с COVID-19. Когато ходим по улицата и срещаме 100 души, един от тях е текущ носител на вируса. Съветът ми е – внимавайте“, каза ученият.

160 000 са реално заразените, 50 000 са активни, около 2-3% от българското население е срещнало вируса, което все още е ниска стойност, каза математикът на щаба.

Учебната година

По думите му първият срок в училищата ще бъде присъствен и годината ще бъде „спасена“, увеличение на разпространението в учебните заведения се очаква през втория срок.

Смъртността

Смъртността от COVID-9 у нас е под средното световно ниво, но не бива да се забравя, че като цяло българите са по-болни. Вирусът отваря дупка в имунната ви система и започва да си действа, каза проф. Витанов.

Той добави, че с тези темпове на разпространение могат да минат години до изграждане на колективен имунитет, но припомни, че науката все още не е категорична за трайността на антителата срещу новия коронавирус./offnews.bg

Коментари от Фейсбук