Протестът на живо: Десетки обгазени със сълзотворен газ. Много арестувани, линейки отведоха пострадали (видео, снимки) /Обновена/

0
1989
Парламентарни избори 2021#

Ударно начало на протеста. Стотици хора дойдоха още в 8 ч на площада пред бившия партиен дом, където днес се провежда национален протест за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Има и арестувани след няколко опита за щурм и проби на полицейския кордон. Полицията използва сълзотворен газ. Демонстранти замерят униформените с бутилки, храни, хвърлят бомбички. Има данни за откарани в болница протестиращи и полицаи с контузии.

Хронология на събитията

14:30

Протестиращи разчистват боклук от жълтите павета.

13:30

Десетки протестиращи блокираха полицейски бус, който е задържан гражданин, участвал в протеста.

Хората скандираха „Освободете го“, „Пуснете човека“ и настояваха задържаният да бъде освободен. 

Протестиращите обградиха плътно буса. Между тях и него застанаха няколко униформени.

Хората от протеста твърдят, че арестуваният е мирен демонстрант и не е нарушил реда. От полицията отговориха, че той ще бъде пуснат, след като бъде установена неговата самоличност.

В 13:35 вратата на буса се отвори и отвътре излезе млад мъж. Последваха бурни овации.

По-късно задържаният Георги Христов разказа, че с приятел отишъл до магазин в близост, когато полицаи се приближили и са им поискали документи. После го отвели до буса, дърпайки го,. Той показа окървавената си ръка. Христов не е пострадал тежко. Каза и че е бил сред напръсканите с лютив спрей.

Към този час, под слънчевите лъчи, миризмата на развалени яйца е почти задушаваща.

13:00

Напрежението спада – и сред протестиращите, и сред полицията.

12:35

Втора линейка откарва пострадал от площада. Той е силно обгазен и диша много трудно. По непотвърдена информация пострадалият е репортер на БНТ.

БНТ обобщава информацията за пострадалите до този час:

Над 40 повиквания са получени до този момент на тел. 112 от района на протеста на пл.

Независимост“. 21 линейки са ходили и са откарвали пострадали. До тук има 16 хоспитализирани – полицаи и протестиращи, като в момента 7 линейки на площада продължават да преглеждат.

Трима обгазени полицаи са прегледани в „Пирогов“. Те са отказали да останат на лечение в болницата.

Тримата са прегледани от токсиколог и очен лекар. Установено е, че са обгазени с лютив спрей. Имат увреждания на горни дихателни пътища, кожа на лицето и ръцете, както и на роговицата и конюнктивата на очите.

През спешното са преминали още един мъж и една жена. Мъжът е бил с охлузни рана на главата, а жената на лакътя. След проверка и превръзка и двамата са освободени. Единият е здравно неосигурен.

12:30

По информация на Иван Калчев – Глиги, един от задържаните протестиращи, към този час арестуваните са 16. Те са във Второ РПУ. При тях има адвокат. Информацията не е потвърдена от МВР.

Полицаи мият шлемовете си от сълзотворния газ. На място има и лекари, които им промиват очите с разтвор.

12:25

До линейката е отец Дионисий.

„Убиват хора тук, казва той, като представител на вярата първи трябва да преговарям с полицията.“

12:20

Човекът в линейката е видимо в тежко състояние, свидетелстват очевидци.

12:10

Човек – вероятно припаднал – лежи на земята пред Министерския съвет. Пристига линейка и го откарва на носилка. Хората наоколо скандират „Убийци“.

12 ч

На място пристигат още полицейски части и пожарна.

Сблъсъци до стълбите на ъгъла с „Дондуков“.

11:55

Петима нови арестувани с фланелки на „Възраждане“.

11:28

Полицаи извеждат пострадал свой колега. Вижда се, че ръкавът му е разкъсан и куца. Малко преди това на площада се чу взрив на бомбичка.

Още един арестуван. Не е ясен точният брой на задържаните. Те са поне 4-ма.

11:10

Архимандрит Дионисий – редовен участник в протестите, е в ИСУЛ, предаде репортер на OFFNews. Той е със затруднено дишане. Удрян е с щит от полицията – по думите му без да е предизвикал това.

Има още един арестуван. Той е влачен по паветата.

10:30

Депутатите напускат сградата на новото народно събрание откъм улица „Московска“.

10:25

Полицията затвори всички улици с достъп до площада. Протестът е обграден от полиция.

До преди малко можеше да се влиза от улица „Славянска“, а към този час – само откъм хотел „Балкан“ („Шератон“). https://www.facebook.com/Протестът на живо: Десетки обгазени със сълзотворен газ. Четири ареста

10:10

Ръцете на един от арестуваните са вързани с въжета.

Хвърчат бутилки с вода.

Бусът идва точно до кордона, Симеон Ставрев надъхва протестиращите.

Бабикян от Отровното трио призовава, ако има лекари на площада, да помогнат на пострадалите. Някои са сериозно обгазени.

Лекар помага на пострадали. жена слага капки в очите на обгазени демонстранти.

10:05

Напрежението продължава да се покачва. Протестиращи със спрейове пръскат полицаи под шлемовете.

Има бус с колони много близо до кордона, но от вътрешната му страна. Антоанета Цонева и Симеон Ставрев се качиха на него, предаде репортер на OFFNews.

На площада пристигат две линейки, чуват се сирени.

9:45

Нов щурм – от четири страни. Протестиращи бутат от една страна коли на жандармерията. Едната е на път да се обърне. Замерят с кофички кисело мляко. Нареждат на полицията да взема спрейове. Има много обгазени хора. Сред тях е и Минеков. Демонстранти хвърлят бомбички и пиратки, вият сирени.

Напръскани с лютив спрей са и журналисти и фоторепортери. Сред тях е и Канна Рачева от Би Ти Ви.

Арестуваните са вече 4-ма.

9:42 ч

Част от протеста тръгва към мястото на бившия мавзолей. Други са пред президентството, където няма нито един полицай.

9 ч

Протестиращи пред главния вход опитват да разкъсат кордона. Напрежението се покачва.

Минути след 9 часа пред централния вход на партийния дом се стигна до сблъсъци между протестиращи и полицията. Недоволни от управлението се опитват да изблъскат силите на реда и да пробият към Народното събрание. Стигна се до размяна на удари.

Полицията изтласква хората. Има окървавен възрастен човек, който беше най-агресивният при нападението. Протестиращите хвърлят пиратки, яйца, домати, и най-различни предмети от силите по силите на реда.

Протестиращите отмъкнаха полицейски щит като трофей.

Какво се случи рано сутринта

Протестиращите вече се опитват да разкъсат полицейския кордон. Охраняващите полицаи вече отнесоха много яйца и ябълки.

Вече има и арестуван на протеста. В началото се чу, че това е адвокат Николай Хаджигенов. Оказа се друг човек. Сложени са му белезници, след като се качил върху полицейска кола, с каквито е барикадиран парламентът.

Събитието е организирано от Отровното трио като „Велико народно въстание“ е Днес под наслов „Велико народно въстание“. Скандиранията са „Мафия“ и „Оставка и затвор“.

От всички посоки на площада прииждат протестиращи. На площада вече има хиляди хора. Идват и допълнителни полицейски сили, които се опитват да предотвратят щурма към партийния дом, в който ще заседават депутатите.

Минути след 9 часа пред централния вход на партийния дом се стигна до сблъсъци между протестиращи и полицията. Недоволни от управлението се опитват да изблъскат силите на реда и да пробият към Народното събрание. Стигна се до размяна на удари.

Полицията изтласква хората. Има окървавен възрастен човек, който беше най-агресивният при нападението. Протестиращите  хвърлят пиратки, яйца, домати, и най-различни предмети от силите по силите на реда.

Протестиращите отмъкнаха полицейски щит като трофей.

Десет минути преди 9 часа президентът Румен Радев отиде в Народното събрание. Протестиращите му направиха път и много от тях скандираха името му.

offnews.bg

реклама