Протести срещу „зеления сертификат“ в цялата страна, Орлов мост е блокиран

Национален протест под мотото: „Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!“, организиран от асоциации на на заведенията и туристическия бранш , се провежда в редица градове в страната.

Протестът е срещу здравните мерки на служебното правителство, които според представилите на бизнеса не са адекватни, а системата за прилагане на „зелените“ Covid сертификати е дискриминационна и, освен, че не решава проблемите на здравната криза, задълбочава икономическата.

В София демонстрацията започна в 15 часа на Орлов мост, като протестиращите блокираха ключовото кръстовище, скандирайки „Оставка!“. В района има засилено полицейско присъствие.

Във Варна протестът също блокира ключови кръстовища.

Над 200 ресторантьори, хотелиери, собственици на обекти, работещи в бранша се включиха в организирания днес след обяд първи за града протест срещу задължителните зелени сертификати  за ваксиниране в Кюстендил. Те настояват за справедливост спрямо бизнеса и тяхната дейност, отмяна на някои от въведените забрани и ограничения. Шествието, огласяно от тъпани и тромби, мина по централния булевард „България“.

В Пловдив протестът на собственици и на работещи в заведения блокира едно от най-оживените кръстовища в центъра – това до Баня Старинна.

В Стара Загора над 300 ресторантьори, хотелиери и подкрепящи ги граждани  блокираха кръстовището между улиците „Ген. Гурко“ и „Патриарх Евтимий“.

В 15 часа ресторантьорите затвориха обектите си и се събраха пред Областната управа, откъдето се отправиха на изток, а половин час по-късно спряха движението на едно от най-натоварените кръстовища.

Протестиращите поискаха за издаването на „зелен сертификат“ да се признае тестът за антитела, а държавата да осигури безплатни тестове и процедурата по тяхното взимане, настояват от работещите в сектора.

В Бургас протестът срещу въвеждането на зелен сертификат премина с блокиране на движението по ключови булеварди в града.

Над 300 протестиращи се събраха пред РЗИ в Бургас. Демонстрацията  започна с кратък митинг.

След това със скандирания „Оставка“ и шествие протестиращите преминаха по булевардите „Сан Стефано“ и „Христо Ботев“, където спираха на пешеходните пътеки край светофарите, за да блокират движението.

Шествието стигна до кръстовището пред бургаската гара. Там блокадата продължи 10 мин., а коли и 6 автобуса на градския транспорт се наложи да изчакат.Снимка: Даниела КостадиноваСнимка: Даниела Костадинова

Около200  хотелиери, ресторантьори и техните служители отново протестираха в Ямбол. За кратко беше затруднено движението по един от основните пътни артерии, информира кореспондентът ни Даниела Костова 

Близо 1000 са заетитев сферата на този вид услуги в Ямболска област. Част от служителите са се ваксинирани, но е необходимо още време, посочи областният председател насъюза на хотелиерите и ресторантьорите Никола Нинов. 

„В тази обстановка никой не може да работи! Десет заведения са затворени от началото на седмицата и поне 10 -15 се готвят да затворят събота и неделя“.

В Плевен протестното шествие тръгва от площад „Стефан Стамболов“ до сградата на областната администрация.

Огнян Георгиев има четири заведения и 50 души персонал. Той е областен координатор на Българска асоциация на заведенията за Плевен:

„Ние принципно не сме против зеления сертификат. Ние сме против начина, по който го въведоха – при 20% ваксинирани да въведеш зелен сертификат означава, че убиваш икономиката. Ние искаме хората с антитела да получат зелен сертификат, така както е в Австрия например, искаме антигенните тестове да станат наистина безплатни, и най-важното – искаме, ако ще го въвеждаме този сертификат, той да важи за всички“, каза Огнян Георгиев.

В Благоевград демонстрацията на засегнатите от  Covid мерките е пред сградата на Регионалната здравна инспекция.

Във Велико Търново протестното шествие на ресторантьорите, представители на бизнеси в сферата на търговията и услугите и на противниците на „зеления сертификат“ ще блокира движението от паметника „Майка България“ до кръговото кръстовище до областната болница.

В Ловеч за втори пореден ден Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите организира протест пред сградата на областната администрация. Очаква се в протеста да се включат представители на други засегнати браншове и граждани.

Протести срещу изискването за „зелен сертификат“ са планирани също в Сливен и Ямбол.

В Габрово протестът ще започне по-късно, в 18 ч. Ресторантьори, собственици на фитнес зали и граждани ще протестират под наслов „Не на ограниченията! Да на свободата!“.

Протестът, обявен за по-късно днес, е вторият за тази седмица в Габрово. В понеделник на призива на заетите в ресторантьорския бранш и във фитнес-залите откликнаха близо 500 души, недоволни от въвеждането на „зеления сертификат“ за достъп до обществени места, дейности и публични събития.

Протестиращите тази вечер отново ще настояват за отпадане на ограниченията. Тези мерки, каза Васил Николов от Българската асоциация на заведенията, водят до затваряне на обектите им:

„20 процента ваксинирано население. По-голямата част от тези 20 процента са предимно хора над 50-годишна възраст. Тези хора излизат много рядко на заведения, а за нощните заведения почти няма такива. Нямаме право на компенсации за спад в оборота. Служителите ни нямат работещи програми, които да ги обезщетят. В момента целият бизнес е в агония“.

По-рано днес Ричард Алибегов, председател на Алианса на туристическата индустрия в България и на Българската асоциация на заведенията, заяви:

„В София – 80% спад на оборотите, в провинцията се стига до 90. Вече масово колеги ще затварят, освобождават се служители. В София само в първите 3 дни само в нашата асоциация има 1300 молби за напускане от служители. Работа няма абсолютно никаква, хората са много притеснени. Експериментът, който нашата държава прави с икономиката, се оказва, разбира се, неуспешен. В чужбина въведоха сертификата при 60% ваксинация. Не приеха и предложенията на бизнеса, което щеше да спаси малко от малко икономиката – да се приемат антитела и тестовете да бъдат безплатни, които Европа така или иначе плаща, защото в цяла Европа тези първи тестове са безплатни, поети от ЕС“.Снимка: Даниела КостадиноваСнимка: Даниела Костадинова

От Асоциацията на ритейл центровете няма да участват в националния протест срещу въвеждането на „зеления сертификат“. Днес те ще се срещнат с представители на здравното министерство, за да уточнят въпроси относно отговорността при установени нарушители без  Covid сертификати в търговските центрове. Това съобщи в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ Манол Гойгаджиев – председател на Асоциацията на ритейл центровете.

  • БНР