Промяна в плана! Здравният министър: Маски ще се носят на места, където има рисков контакт

0
140463
Парламентарни избори 2021#

До края на деня се очаква заповедта за задължителното носене на маски на открито. В момента експерти прецизират текста. Той ще бъде по-различен от заявеното от здравния министър вчера.

Това обяви пред медиите самият проф. Костадин Ангелов.

Заповедта трябва да влезе в сила от утре, но все още не е ясно кога и къде ще бъде необходимо да се носят маски. Здравният министър обясни, че задължително ще бъде употребата на предпазни средства срещу разпространението на COVID-19 на опашки пред институции и магазини, където има струпване на хора и няма възможност за спазване на дистанция.

„Решението за носене на маски на открито, на местата където има рисков контакт, е взето с двучасова видеоконферетна връзка и диалог с двата експертни съвета по епидемиология и инфекциозни болести. Председателят на експертният съвет категорично подкрепя носенето на маски на открито на тези места. Ако не вярвам на него и подлагам под съмнение мнението на всички български професионалисти, доказали се във времето, на кого да вярвам тогава?“, попита още Ангелов. (На премиера Борисов, на кого…)

Отговорът на епидемиолозите е еднозначен – да, маските помагат, отсече здравният министър.

Той коментира и вчерашната протестна акция, при която граждани гориха маски. Такава се очаква да има и днес.

“Вчера видяхте да се горят маски публично. Но те спасяват животи. Те можеха да бъдат използвани някъде, където има нужда от тях”.

„Основният проблем, който имаме в момента, е недостигът на персонал. Усеща се умора, имаме заразяване на колеги, липса на кадри. Легла и апарати ще намерим, хора – трудно ще намерим. Преследваме медицинска логика. Където има риск от заразяване, струпване на хора и т.н. – въвеждаме задължително носенето на маски. Целта е да се заразят по-малко хора“, допълни още здравният министър.

Фрог