„Проектите „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“ се разполагат като антиподи


Неумението да се водят политически разговори за съставяне на правителство е основната причина „Има такъв народ“ да губя подкрепа. Това каза социологът Боряна Димитрова в предаването „Тази събота“ по бТВ в коментар на последните социологически проучвания за електоралната подкрепа.

„Проектите „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“ се разполагат като антиподи – от личната комуникационна стилистика до същността на партиите. Слави Трифонов се вписва в класическия популизъм, който се опира на антиелитите, антисистемата и залага на национализма. Кирил Петков използва прозореца на възможностите. Има различни социални слоеве, на които двата проекта се опират“, обясни Димитрова.

Според нея сега битката за първото и второто място на парламентарните избори ще бъде ключова, защото една от двете партии ще формира кабинет.

Политологът Димитър Ганев отбеляза, че ИТН е посочена от 40% от хората като формацията, която носи най-голямата отговорност за провала при съставяне на кабинет.

Според него с появата на „Продължаваме промяната“ „Демократична България“ губи монопола върху статута на единствена формация, която може да легитимира определена коалиция или форма на управление. „Аз затова съм по-оптимистично настроен, че в следващото Народно събрание ще се състави кабинет“, обясни политологът.

Според Ганев от силната кандидат-президентска двойка на партиите ще зависи резултатът и от парламентарните избори./КРОСС/